Ustavni sud ukinuo deset presuda za genocid

Predmeti su vraćeni Sudu BiH da po žurnom postupku donese novu odluku (Al Jazeera)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je deset presuda Suda Bosne i Hercegovine za genocid i ratne zločine protiv civilnog stanovništva, jer je njima povrijeđen član 7. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava.

Prema ocjeni Ustavnog suda, apelantima je nanesena šteta retroaktivnom primjenom Krivičnog zakona iz 2003. godine, jer je u vrijeme činjenja zločina na snazi bio blaži zakon.

Predmeti su vraćeni Sudu Bosne i Hercegovine da po žurnom postupku donese novu odluku.

Prva grupa zahtjeva

Ovo je prva grupa zahtjeva za apelaciju o kojima je Ustavni sud odlučivao nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Maktouf i Damjanović protiv Bosne i Hercegovine.

Ukinute su presude Milenku Trifunoviću, Aleksandru Radovanoviću, Brani Džiniću,  Slobodanu Jakovljeviću i Branislavu Medanu, osuđenima na višedesetljetne kazne zatvora za kazneno djelo genocida koje su počinili kao pomagači.

Osuđeni su za sudjelovanje u strijeljanju više od 1.000 Bošnjaka u selu Kravica 1995. godine.

Ustavni sud ukinuo je i presude protiv Milorada Savića i Mirka Pekeza, osuđenih na 21, odnosno 14 godina zatvora zbog sudjelovanja u strijeljanju skupine bošnjačkih civila na području općine Jajce 1992. godine.

Ukinuta je i presuda protiv Nikole Andruna, osuđenog za mučenje i sudjelovanje u mučenju i ubistvu počinjenom tokom 1993. godine u logoru Gabela u Hercegovini.

Još dvije presude vraćene su na ponovno odlučivanje Sudu Bosne i Hercegovine. U pitanju su presude protiv osoba koje su zatražile da ostanu anonimne.

Rješavanje hronološkim redom

Osim ovih zahtjeva za apelaciju, Ustavni sud je primio veći broj sličnih zahtjeva u protekle tri godine, koje će rješavati hronološkim redom, izjavio je za Al Jazeeru sekretar Ustavnoga suda Zvonko Mijan.

“Evropski sud je u predmetu Maktouf i Damjanović protiv Bosne i Hercegovine naglasio koji su standardi koji se moraju poštovati u slučaju člana 7. Evropske konvencije i Ustavni sud u svojim odlukama slijedi primjenu tih istih standarda”, ističe Mijan.

Ustavni sud sva svoja stanovišta izjašnjava kroz odluke koje donosi, tako da je to mjesto gdje treba tražiti osnov za dalje postupanje, a ne komentira, niti daje upute za predmete koji još nisu odlučeni.

Izvor: Al Jazeera