Ustavni sud suspendirao imenovanje Hotija za mandatara

Thaci je imenovao Hotija mandatarom za sastav nove vlade (Al Jazeera)

Ustavni sud Kosova donio je odluku da privremeno, do 29. maja 2020, suspendira dekret predsjednika Kosova Hashima Thacija o imenovanju Avdullaha Hotija za mandatara za sastav nove vlade, prenosi Anadolija.

Ustavni sud saopćio je da je usvojen zahtjev koji su sudu 30. aprila 2020. predali Rexhep Selimi i 29 zastupnika u Skupštini Kosova da odmah bude privremeno suspendiran Thacijev dekret o imenovanju Hotija iz Demokratskog saveza Kosova za mandatara za sastav nove vlade.

“Sud je, ne dovodeći u pitanje prihvatljivost ili osnovanost zahtjeva, zaključio da se podneseni zahtjev za privremenu mjeru u vezi sa spornim dekretom predsjednika treba usvojiti kao osnovan”, navodi se u saopćenju Ustavnog suda.

Odluka 29. maja

Pokret Samoopredjeljenje u četvrtak je od Ustavnog suda zatražio da bude ispitana ustavnost dekreta predsjednika Thacija kojim je za mandatara za sastav nove vlade imenovan Avdullah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova, drugoplasirane stranke na posljednjim izborima, održanim 6. oktobra prošle godine, kao i da do te odluke dekret bude suspendiran.

Sudije Ustavnog suda uzele su u obzir komentare koje su poslali predsjednik Kosova, predsjednica Skupštine, vršilac dužnosti premijera, zastupnička grupa Demokratskog saveza Kosova, te zastupnici Arban Abrashi i Shkemb Manaj.

Nakon te odluke Ustavnog suda nova vlada ne može biti birana u Skupštini Kosova najmanje do 29. maja, dokad se očekuje i odluka suda u vezi s ustavnošću imenovanja Hotija za mandatara.

Vlada premijera Albina Kurtija pala je na zahtjev Demokratskog saveza Kosova, Kurtijevog koalicijskog partnera, 25. marta dvotrećinskom većinom u Skupštini nakon samo 50 dana rada zbog smjene ministra iz Demokratskog saveza Kosova Agima Veliua i neukidanja taksi bez uvođenja reciprociteta Srbiji, kako su od Kosova zahtijevale Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije