Ustavni sud Federacije BiH osporio dijelove ustava tri kantona

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine osporio je delove ustava tri kantona u tom bosanskohercegovačkom entitetu jer nisu sadržavali odredbe koje pokazuju da su Srbi tretirani ravnopravno sa ostalim narodima.

Ustavi Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona nisu propisivali srpski kao jedan od tri službena jezika u Federaciji BiH niti su predviđali ćirilicu kao jedno od službenih pisama.

Takođe, propisivali su “bošnjački” umesto bosanskog jezika.

Ustavni sud je skupštinama ta tri kantona naložio da najkasnije u roku šest meseci izmene ustave.

Do tada će se u njima primenjivati Ustav Federacije Bosne i Hercegovine.

Kanton 10 izmijenio Ustav

Ovu presudu, donetu 16. maja, Ustavni sud Federacije BiH objavio je u utorak u Sarajevu.

Odlučivao je na zahtev federalnog premijera i trećine poslanika Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji su svojevremeno zatražili sudsko preispitivanje pojedinih odredbi u sadašnjim ustavima Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona koje se odnose na pitanje (ne)konstitutivnosti srpskog naroda i (ne)ravnopravnosti ćiriličnog pisma u tim sredinama, kao i na netačnu formulaciju službenog jezika bošnjačkog naroda.

Zahtev se odnosio i na Kanton 10 (Livno), ali je u međuvremenu taj kantonalni ustav usklađen s federalnim, pa je postupak pred Ustavnim sudom obustavljen u tom delu.

Vesna Saradžić, zamenica predsedavajućeg Skupštinom Hercegovačko-neretvanskog kantona, nakon objave presude rekla je novinarima da je ovo veliki dan s obzirom na to da su ispravljene diskriminatorne odredbe u kantonalnom ustavu.

Ajman Šoše iz delegatskog kluba Bošnjaka takođe je izrazio zadovoljstvo, uz napomenu da će službeni jezik bošnjačkog naroda biti definisan ispravno, kao bosanski.

Advokat Nedim Ademović naveo je da ova presuda Ustavnog suda konačno uspostavlja ravnopravnost Srba u celoj Federaciji BiH, odnosno i u “posljednjem bastionu koji to dosad nije učinio”.

Izvor: Al Jazeera i agencije