Ustavni sud BiH ponovo proglasio neustavnim 9. januar kao Dan RS-a

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ponovno je proglasio je neustavnim Dan Republike Srpske.

Neustavan je dio Zakona u kojem stoji da se “na osnovu potvrđene volјe građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske”.

Sud navodi da odlukom ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika, niti pravo Narodne skupštine tog entiteta da raspiše referendum o tome kojeg će se datuma proslavljati Dan RS-a.

 

Obrazloženje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine: “U predmetu broj U 2/18 Ustavni sud je usvojio zahtjev devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske (Službeni glasnik RS-a broj 113/16). Utvrđeno je da osporena odredba, koja glasi: “Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike”, nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine.

 

Ukinuta osporena odredba

Osporena odredba je ukinuta i određeno je da prestaje važiti narednog dana od dana objavljivanja odluke u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”. Ustavni sud se u odluci pozvao na relevantne stavove iz svojih odluka o dopustivosti i meritumu br. U 3/13 i U 10/16. Pri tome je Ustavni sud naglasio da se ni predmetnom odlukom, kao ni Odlukom broj U 3/13 ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske. Također, ni tom odlukom, a ni Odlukom broj U 10/16 ne dovodi se u pitanje, ne isključuje i ne ograničava nadležnost Narodne skupštine Republike Srpske da raspiše referendum o tome kojeg datuma će se proslavljati Dan Republike Srpske.”

Ocjenu ustavnosti tražilo je devet bošnjačkih i hrvatskih delegata u prošlom sazivu Vijeća naroda RS-a.

Premijer tog bh. entiteta Radovan Višković je, uoči odluke Suda, rekao da će vlasti RS-a nastaviti da slave 9. januar.

Istu poruku poslao je i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

“Srpska će nastaviti da obilježava Dan Republike 9. januara”, poručio je Dodik, prenosi Tanjug.

Izvor: Al Jazeera i agencije