Ustavni sud BiH odlučio: Bošnjačka djeca u Vrbanjcima diskriminirana

Roditelji su godinama tražili da u nastavni program bude unesena nacionalna grupa predmeta (Al Jazeera)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 19. septembra donio je odluku kojom se usvaja žalba 128-ero djece bošnjačke nacionalnosti, učenika područne škole u Vrbanjcima, koja pripada OŠ “Sveti Sava”, javlja Dnevni avaz.

Učenici te škole, uče samo srpski jezik i književnost te srpsku historiju, zbog čega su se njihovi roditelji i žalili, godinama tražeći da u nastavni program bude unesena nacionalna grupa predmeta jer su smatrali da su djeca diskriminirana.

Odlukom Ustavnog suda utvrđeno je da im je povrijeđeno pravo iz Člana II/3.e Ustava Bosne i Hercegovine i Člana 6, stav I, Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Informaciju je za Dnevni avaz potvrdio advokat Haris Kanjiža, ekspert za ustavno pravo, koji je i zastupao roditelje bošnjačke djece.

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca pokrenuli su tužbu protiv škole i nadležnog ministarstva u Vladi bh. entiteta Republika Srpska, a zbog diskriminacije, kako su naveli, koja se provodi nad njihovom djecom u OŠ “Sveti Sava”, gdje se ne dozvoljava izučavanje nacionalne grupe predmeta za bošnjačku djecu.

Tri puta je Osnovni sud u Kotor-Varošu donosio presudu i tri puta Okružni sud u Banjoj Luci odlučivao je o žalbi na tu presudu.

Prostor za samo jedan narod

Nakon prve i druge presude Osnovnog suda Kotor-Varoš, u kojoj je utvrđeno da diskriminacija postoji i da je škola obavezna uvesti nacionalnu grupu predmeta, ali da su roditelji, navodno, zakasnili s tužbom iako diskriminacija i dalje traje, Okružni sud odlučuje promijeniti postupajućeg sudiju, koji je, kako navode roditelji bošnjačke djece, imao hrabrosti reći da je utvrđena diskriminacija.

“Međutim, postavlja se drugi sudija, koji će tek u trećoj presudi u potpunosti odbiti naše zahtjeve, a Okružni sud u Banjoj Luci to svojom presudom i potvrditi, kao i sudske troškove koje moramo platiti od oko 8.000 KM”, navode u pisanom reagiranju, uz opasku da, “kada pomislite da vlast RS-a ne može potonuti dublje, oni vam dokažu da niste u pravu i demantuju vas, a u ovom slučaju riječ je o sudskoj vlasti RS-a”.

Ističu i da nisu iznenađeni presudom jer je ona potpuno očekivana i zadovoljenje pravde nisu ni očekivali na ovom nivou jer su, dodaju, svjesni gdje žive.

Napominju, također, da je to isti sud koji je presudio da su oni krivi što traže svoja prava i što se bore protiv diskriminacije u obrazovnom sistemu i da su obavezni platiti 250 KM (125 eura) kazne za to.

“Još jednom je dokazano i utvrđeno da vlast u ovom entitetu ovaj prostor želi samo za jedan narod, a da će sve učiniti da drugima boravak na ovim prostorima učini nemogućim”, smatraju.

Pitaju i postoji li neka presuda koju je neki sud u RS-u donio, a da je bila protiv RS-a, a u korist bilo koje oštećene osobe, pa makar ona bila i srpske nacionalnosti.

Izvor: Agencije