Ustavni sud BiH ‘nenadležan’ u slučaju apelacije zastupnika SDA

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio se nenadležnim u odnosu na apelacije zastupnika Stranke demokratske akcije u vezi s Uputstvom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o popuni Doma naroda parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

CIK je u decembru donio odluku da se za raspodjelu mandata u Domu naroda federalnog parlamenta koristi popis iz 2013.

Apelaciju Ustavnom sudu na uputstvo CIK-a uputilo je 27 zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, smatrajući da je raspodjela mandata u Domu naroda morala biti donesena prema popisu iz 1991, a ne prema onom iz 2013, jer Aneks 7 Dejtonskog sporazuma nije proveden.

Apelaciju na uputstvo CIK-a uputila je i Borjana Krišto iz Hrvatske demokratske zajedinice Bosne i Hercegovine, ali tu apelaciju Ustavni sud nije ni razmatrao.

Očekuje se formiranje vlasti

“O toj apelaciji će raspravljati u martu, kako nam je rečeno, uz ogradu da bi se i to moglo prolongirati, zajedno s drugom apelacijom koja se odnosi na Ustav Federacije, kojom HDZBiH pokušava osporiti model po kojem svaka kantonalna skupština mora dati po jednog predstavnika iz tri konstitutivna naroda u Dom naroda federalnog parlamenta, a to se kosi s njihovim principom tzv. legitimnog predstavljanja”, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Kako dodaje, što se tiče apelacija zastupnika SDA, na taj ishod upozoravali su i stručnjaci za ustavno pravo, rekavši da se Ustavni sud Bosne i Hercegovine očituje u odnosu na zakone te da bi to bilo prvi put da se očituje o jednom uputstvu.

“Pitali smo predsjednika Ustavnog suda šta sve ovo znači u praksi. On je rekao da oni očekuju da se konačno formira zakonodavna vlast u Bosni i Hercegovini, da je CIK uradio svoj posao i da se očekuje to i od političkih stranaka”, javlja Pribinja.

Međutim, sve kantonalne skupštine još nisu poslale liste svojih kandidata CIK-u kako bi se popunio Dom naroda federalnog parlamenta.

Zbog toga je moguće da Federacija Bosne i Hercegovine zapadne u finansijsku blokadu jer Dom naroda federalnog parlamenta mora usvojiti budžet, a to znači i da su upitna primanja za zaposlene u Federaciji, kao i penzije.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održani su 7. oktobra, a zakonodavna vlast na federalnom i državnom nivou nije konstituirana jer se političari ne mogu dogovoriti o izmjeni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, što je i preduvjet za rješavanje tog problema.

U Domu naroda 58 delegata

Uslijed nepostojanja političkog dogovora, uputstvo o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije donio je CIK.

Uputstvom se određuje novi način izbora delegata u taj dom, koji se sastoji od 58 članova – po 17 iz klubova bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda te sedam iz reda ostalih.

Uputstvom se predviđa korištenje popisa iz 2013. kao osnov za raspodjelu mandata.

Odlukom je predviđeno da iz svakog kantona dolazi najmanje po jedan delegat iz svakog naroda, ako je izabran, dok se preostala mjesta raspoređuju u skladu s tim popisom.

Predloženi model, kako su ranije upozorili, nije prihvatljiv ni Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine, Demokratskoj fronti i Našoj stranci.

Izvor: Al Jazeera