Usred demonstracija Macron hvali Francusku otvorenu za ulaganja

Lijepe vijesti ne stižu same od sebe - stižu zato što smo proveli reforme, rekao je Macron (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, suočen s velikim socijalnim nemirima, predstavio je privrednicima iz inostranstva svoju zemlju kao povoljnu destinaciju za ulaganja i pohvalio se sa četiri milijarde eura novih investicija, prenosi Hina.

Na 47. dan štrajka protiv penzione reforme, Emmanuel Macron pohvalio se “lijepim vijestima”: četiri milijarde eura ulaganja najavljenih na trećoj manifestaciji “Choose France” koja je ove godine u dvorcu Versailles blizu Pariza okupila predstavnike francuske vlade i 200 poslodavaca iz cijelog svijeta.

“Choose France” održava se od 2018. godine, a skup je zamišljen kao susret privrednika prije Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu koji u utorak počinje u Švicarskoj.

“Lijepe vijesti ne stižu same od sebe. Stižu zato što smo proveli reforme”, rekao je Macron tokom posjete farmaceutskoj tvrtki AstraZeneca iz grada Dunkerque koja će se povećati kroz investiciju veću od 200 miliona eura. 

Skup antivladinih protivnika

“Privlačni smo, ali ne zato što smo samo pucnuli prstima, već zato što provodimo konstantu ekonomsku politiku”, ustvrdio je ministar ekonomije Bruno Le Maire.

Premijer Edouard Philippe objavio je da su potpisani sporazumi između brodogradilišta Chantiers de l'Atlantique i talijansko-francuskog naručitelja MSC za gradnju dva broda vrijednih dvije milijarde eura.

Međutim, skup nije prošao bez demonstranata u u Versaillesu blizu Pariza kamo je stigao veliki broj protivnika vladine politike i izvikivalo “Macron ostavka”. 

Agencija France Presse piše da socijalne demonstracije, kako se čini, ne štete ulagačkoj klimi u Francuskoj te je ona zadržala drugo mjesto najprivlačnije zemlje u Evropi za strana ulaganja iza Njemačke, a ispred Velike Britanije koja se priprema napustiti Evropsku uniju. 

Između 2017. i 2019. privlačnost Francuske za ulaganja narasla je s 22. na 15. mjesto, prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). To je “najbolji napredak među 20 prvih na ljestvici”, tvrdi francusko predsjedništvo.

Francuska napredovala

Direktna strana ulaganja u francuska preduzeća narasla su za više od pet milijarda eura u 2018. (za 20 posto), a godina 2019. obećava potući nove rekorde, navodi vlada.

U Versailles su stigli vlasnici američkih grupa kao što su Coca-Cola, Snap Inc, Fedex, Google, Netflix; iz Azije velike kompanije poput Hyundai Motors, Samsung Electronics, Fosun, Toyota; iz Afrike Cooper Pharma, Orascom; iz Evrope Rolls Royce, EY, ING Bank…

Također je najavljeno da Coca-Cola ulaže milijardu eura na pet godina u Francusku.

“Francuska je posljednjih godina zaista napredovala i provela teške reforme i vidimo da to nije lako”, rekao je Alain Dehaze, predsjednik švicarske grupe Adecco, najveći privatni poslodavac u Francuskoj sa 130.000 zaposlenika na ugovor. Adecco će osposobiti još 45.000 radnika na ugovor, tri puta više nego prije tri godine, najavljeno je.

Američka banka J.P. Morgan premjestit će 450 radnih mjesta u Pariz.

Izvor: Agencije