Uspostavljene telefonske veze između UAE i Izraela

Sporazum je izazvao oštre kritike Palestinaca i drugih zaljevskih zemalja (EPA)

Telefonske veze između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Izraela proradile su danas pošto su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose. 

Novinari AP-a u Jerusalemu i Dubaiju mogli su da telefoniraju jedan drugom putem fiksnih i mobilnih mreža, prenijela je agencija Beta. 

Uspostavljenje telefonskih veza predstavlja prvi konkretan znak sporazuma između dvije zemlje.

Ministri vanjskih poslova Izraela i UAE-a također su razgovarali telefonski kako bi označili otvaranje telefonskih linija, prenijela je Hina.

Izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi kazao je da su se on i Šeik Abdulah bin Zajed, ministar vanjskih poslova UAE-a, dogovorili da će se “uskoro sastati”.

Izraelsko ministarstvo informisanja objavilo je u subotu da su pružatelji telekomunikacijskih usluga u UAE-u omogućili uspostavu poziva s Izraelom.

Izraelski portali, koji su prethodno bili blokirani u UAE-u, sada su dostupni.

“Čestitam Ujedinjenim Arapskim Emiratima na deblokiranju”, objavio je na Twitteru izraelski ministar informiranja Yoaz Hendel.

“Mnoge ekonomske prilike sada će se otvoriti, a ovi koraci prema izgradnji međusobnog povjerenja važni su za promicanje interesa obje zemlje”, dodao je.

Kritike na račun Emirata

AE i Izrale su u četvrtak objavili da uspostavljaju pune diplomatske odnose na osnovu sporazuma kojem je posredovao SAD, a kojim se zahtjeva da Izrael suspenduje sporan plan o aneksiji okupirane Zapadne obale na kojoj Palestinci planiraju da osnuju nezavisnu državu. 

Rečeno je da sporazum, kojeg su nazvali historijski, predstavlja političku pobjedu i odraz promjena na Bliskom istoku. 

UAE su prva zaljevska zemlja i treća arapska država koje je uspostavila odnose sa Izraelom.

Sporazum je izazvao oštre kritike Palestinaca, koji kažu da je sporazum nož u leđa palestinskom narodu, dok su sporazum osudile i druge arapske zemlje.

Smatraju da Izrael nije odustao od aneksije Zapadne obale, te da će sada samo iskoristiti UAE i potencijalno druge arapske pokušaje približavanja kako bi proširio svoje pripajanje i izvršio pritisak na palestinski narod da mu se povinuje.

Analitičari navode da su UAE žrtvovali jedno od rijetkih pitanja oko kojih se arapski lideri i njihovi narodi slažu, a to je da se većinski protive normalizaciji odnosa sa Izraelom prije nego što palestinska prava budu ponovo vraćena.

Izvor: Agencije