Uspostavljen socijalni mir u Brodosplitu

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je u utorak s čelnicima sindikata i predstavnikom Uprave Brodosplita postigao sporazum kojim je uspostavljen socijalni mir i otvoren postupak pregovora, saopćeno je iz Predsjednikovog ureda.

Na sastanku, kojem su sudjelovali i ministar rada Mirando Mrsić i pomoćnicom ministra gospodarstva Sabina Škrtić, dogovoreno je da će početi pregovori o novom ili izmijenjenom kolektivnom ugovoru u Brodosplitu i ovisnim društvima koja su obuhvaćena procesom restrukturiranja.

Prihvaćeni model kolektivnog ugovora ponudit će se na pristupanje ostalim Brodosplitovim novoosnovanim ovisnim društvima. Za vrijeme pregovora, koji će trajati tri mjeseca, vladat će socijalni mir, koji uključuje urednu isplatu plaća i poštivanje zakonskih prava radnika, prenosi Hina.

Za trajanja pregovora sve će strane odgovorno i uz poštovanje druge strane nastupati u javnosti, sukladno obavezama koje su preuzete, piše u zaključcima sa sastanka. Također je dogovoreno da će se u Brodosplitu i svim ovisnim društvima omogućiti sindikalni rad, sukladno zakonu i drugim propisima.

Utvrđeni rokovi

Sindikati će Upravi dostaviti popis članova, a Uprava će u roku pet dana sindikatima naznačiti u kojoj tvrtki – matičnom ili ovisnom društvu – su zaposleni sindikalni članovi. Uprava se obvezuje da će ustegnuti sindikalnu članarinu zaposlenicima za koje sindikati ustvrde da su njihovi članovi, a sindikati u slučaju spora preuzimaju odgovornost za točnost podataka, uključivši i refundaciju neopravdano uskraćenih sredstava.

Zaključke su potpisali predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević, predsjednik nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić, predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević, predsjednik radničkog sindikata Brodosplita Ivan Čavka, glavni povjerenik Sindikata metalaca Joško Franić i član Uprave Brodosplita Darko Pappo.

Matijašević je izrazio zadovoljstvo time što su se u rješavanje problema splitskog škvera uključili predsjednik Hrvatske i ministar rada te što je postignuti dogovor potpisan i što su utvrđeni rokovi.

Na upit hoće li se radnici kojima je zabranjen ulaz u brodogradilište biti vraćeni na posao, Matijašević je rekao kako to nije bio predmet ovog dogovora te podsjetio da se u Brodosplitu nalazi inspekcija rada, koja provodi nadzor postupka prema radnicima, za koji sindikati drže da nije bio zakonit.

Šegvić je naglasio kako je najvažnije otvaranje postupka kolektivnog pregovaranja i priznavanje sindikata.

Veliki početak

“Ovo je veliki početak i mi smo govorili da je razgovor jedini mogući način rješavanja problema. Zašto je bilo drugačije nije mi jasno i sada smo opet na početku, a to smo mogli biti prije mjesec ili tri mjeseca”, rekao je Šegvić.

Najbitniji su interesi Brodosplita i grada Splita i njihova budućnost, a ne mi kao pojednici, poručio je. Najavio je da će sindikati u srijedu razmotriti situaciju i vidjeti što dalje jer, kaže Šegvić, nije lako živjeti pod takvim tenzijama.

Prije ovog dogovora buru u javnosti je izazvao vlasnik splitskog brodogradilišta – zatraživši 4.500 radnih dozvola za strance. U Brodosplitu su tvrdili da kvalificiranih radnika u Hrvatskoj nema dovoljno, sindikati su predlagali svojim članovima da uzmu strano državljanstvo, hrvatsko Ministarstvo gospodarstva se nije oglašavalo, a stručnjaci su tvrdili da se vlasnik Brodosplita ne može se ponašati kao običan privatnik.

Zavarivači, brodomonteri, brodocjevari, izolateri… traže se u splitskom brodogradilištu. No, kvalificiranih radnika za ova teška radna mjesta u Hrvatskoj nema dovoljno, tvrdi Uprava. Zato traže 4.500 radnih dozvola – za strance, izvještava reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Ne samo poslovni potez

“Naravno da nam je cilj prvenstveno zaposliti ljude koji su iz Hrvatske – i zbog troška i zbog papirologije. Međutim, nažalost, nema ih dovoljno”, izjavio je Darko Pappo, predsjednik Uprave Brodosplita.

Strani radnici, kaže, ponajprije iz Bosne i Hercegovine, godinama su, dok je država bila vlasnik, radili za Brodosplit preko kooperantskih tvrtki. Odgovor ministra rada, koji sada oštro poručuje – nema šanse da izda ijednu radnu dozvolu za strance – u Upravi tvrtke tumače kao čistu politiku.

No, privatizacija brodogradilišta nikada nije ni bila samo poslovni potez. Država je, u dogovoru s Europskom komisijom, odustala od samostalnog restrukturiranja, a privatnom vlasniku sada kao pomoć uplaćuje više od pet milijuna eura na mjesec. Nadgledanje provedbe kupoprodajnog ugovora tako je odgovornost Ministarstva gospodarstva, iako oni tek neslužbeno poručuju – zasad se neće miješati.

“Čitava svrha ovog posla restrukturiranja je bila da se u Hrvatskoj zadrži proizvodnja i da se zadrži zaposlenost. Kad bi to bila čista privatna djelatnost, da tako kažem privatno poduzeće, onda svaki privatnik imao pravo sebi tražiti najbolje pogodnosti, najjeftinije inpute, materijale, energiju, pa tako isto i radnike. Budući da je ovo jedna bitna djelatnost za Hrvatsku, koja podrazumijeva i zadržavanje zaposlenosti u Hrvatskoj, onda je to trebalo biti u okviru ugovora i nema izvrdavanja”, kazao je Ljubo Jurčić, bivši hrvatski ministar gospodarstva.

Brodovi moraju biti konkurentni

U Brodosplitu, pak, sve gledaju iz potpuno druge perspektive. Kažu, prije svega, njihovi brodovi moraju biti konkurentni.

“Dakle, da i nabava i tržište radne snage, ne samo da bude jeftino, nije smisao u jeftinoći, nego je smisao u produktivnosti i efikasnosti. Dakle, da bude optimalan odnos troška i utroška, odnosno radnog vremena, strojeva, uređaja, alata… da naš konačni proizvod bude konkurentan na tržištu”, rekao je Pappo.

Ministar rješenje vidi u prekvalifikaciji dijela od 344.500 nezaposlenih u Hrvatskoj. No, u brodogradilištu žele iskusne i vješte, a ne priučene radnike. I to u sljedeće dvije godine, kako bi mogli odraditi već ugovorene i planirane poslove. No, sindikati pitaju: što je s 1.500 radnika koji su početkom godine otpušteni iz splitskog škvera?

“Predlažem hrvatskim radnicima da uzmu strano državljanstvo, pa da se tako zaposle u Hrvatskoj”, poručio je Zvonko Šegvić, predsjednik nezavisnog sindikata Brodosplita.

Izvor: Al Jazeera