Uspostavljen direktan let Dubai-Zagreb

Na zagrebački aerodrom u utorak je sletio prvi avion na direktnom letu iz Dubaija prevoznika Flyubai, koji će sa tri leta sedmično povezivati ta dva grada, objavljeno je na konferenciji za novinare te aviokompanije  iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), javlja Hina.

Nova linija Dubai-Zagreb predstavlja jednu od pet destinacija u srednjoj i istočnoj Evropi koje Flydubai želi povezati sa svojom centralom na aerodromu Dubai International, drugom najprometnijem na svijetu.

Kompanija je već uspostavila direktne letove iz Dubaija u Beograd i Skoplje, a od jučer i u Sarajevo.

“Nova linija sa Zagrebom pokazuje rastuću potražnju na tržištu i želju za povoljnim putničkim opcijama širom srednje i istočne Evrope. Nova linija pružit će izbor putnicima koji žele putovati do Dubaija te pristup široj regiji Bliskog istoka, Afrike i južne Azije”, kazao je Jeyhun Efendi, viši dopredsjednik za komercijalno poslovanje kompanije Flydubai.

S obzirom na uspostavu direktnih letova, Efendi očekuje da će se broj turista iz UAE-a koji dolaze u Hrvatsku udvostručiti ili čak utrostručiti, ali jednako tako i povećati broj posjeta turista iz Hrvatske i Slovenije Dubaiju. Što se tiče popunjenosti, prognozira da će iznositi oko 70 posto, a u ljetnim mjesecima i više, uz mogućnost uvođenja dodatnih linija.

Mreža destinacija

Zamjenik ministra turizma Daglas Koraca kazao je da je Hrvatska u prvih 11 mjeseci ove godine s tržišta UAE-a ostvarila porast u dolascima od 30 posto te noćenjima od 40 posto, te da će uspostava ove linije sigurno doprinijeti ostvarenju još boljih turističkih rezultata.

“Otvaranje ove nove linije svakako se uklapa u planove i aktivnosti Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice razvoja predsezone i podsezone, odnosno produživanja turističke sezone”, kazao je Koraca.

Početna cijena povratne karte za ekonomski razred na liniji Dubai-Zagreb košta 399 eura, a u poslovnom razredu 1.600 eura. Let traje pet i po do šest i po sati. Između 15. i 20. decembra traje promotivno razdoblje u kojem se povratna karta za Dubai u ekonomskom razredu može rezervirati za 198 eura za putovanje između 15. januara i 15. marta 2015.

Aviokompanija Flydubai je od pokretanja poslovanja 2009. stvorila mrežu od 86 destinacija, a samo toekom 2014. predstavila 23 nove rute. Ima flotu od 42 aviona, a do kraja 2023. planira preuzeti više od 100 novih Boeing letjelica.

Izvor: Al Jazeera i agencije