Uspostavlja se alat za provjeru stranih ulaganja u EU

U Evropskoj uniji već 14 zemalja ima mehanizam provjere stranih ulaganja (EPA)

Evropski parlament uspostavlja prvi alat na nivou Evropske unije koji će omogućiti bolju provjeru ulaganja trećih zemalja i zaštititi sektore poput energetike, prometa i tehnologije, čime “Evropa preuzima kontrolu nad svojom sudbinom, ali i dalje ostaje otvorena za strana ulaganja”, navodi se u uredbi koju su usvojili zastupnici EP-a.

Usvajanjem uredbe o provjeri direktnih stranih ulaganja u EU s premoćnom većinom eurozastupnika uspostavlja se prvi okvir na nivou EU-a kojim bi se trebalo uspješnije provjeravati ulaganja trećih zemalja i povećati saradnja i komunikacija među državama članicama.

Novom uredbom štiti se energetika, promet, finansije i tehnologije, uključujući umjetnu inteligenciju i robotiku.

Prijedlogu Evropske komisije su pregovarači EP-a dodali još sektore poput vode, zdravstva, odbrane, medija, biotehnologije i sigurnosti hrane.

Evropa koja štiti

“Evropa koja štiti postala je stvarnost. Taj je mehanizam konkretan korak protiv prijetnji našim industrijama, tehnologijama i strateškim interesima. Uspjeli smo brzo uspostaviti ovaj mehanizam, unatoč osjetljivosti subjekta, određenoj suzdržanosti i pritisku bez presedana. Evropa preuzima kontrolu nad svojom sudbinom, dok ostaje otvorena za strana ulaganja”, rekao je francuski zastupnik Franck Proust (Evropska narodna stranka – EPP), izvjestitelj iz Odbora za međunarodnu trgovinu.

U Uniji već 14 zemalja ima mehanizam provjere stranih ulaganja, koje se razlikuju po svom opsegu i obliku.

Nakon Brexita će se taj broj smanjiti, osim ako druge članice ne odluče uspostaviti sličan mehanizam na državnom nivou.

No, stupanjem uredbe na snagu neće biti obavezani to učiniti.

“Uspostavom okvira na nivou EU-a, zemlje članice i EK imat će puno bolji pregled stranih ulaganja u Uniji i po prvi puta imati mogućnost zajednički ocjenjivati potencijalne rizike sigurnosti i javnog poretka”, istakla je ranije tokom rasprave evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstrom.

Veća razmjena informacija

Uredba će primarno povećati razmjenu informacija između država članica EU-a.

One će moći slati komentare na direktna strana ulaganja usmjerena na druge države članice.

Iako će EK moći dostaviti svoje mišljenje zemlji u kojoj se planira ulaganje, konačna odluka o ulaganju ostaje na toj zemlji.

U posljednjih 20 godina bilježi se značajan porast ulaganja Brazila, Kine i Rusije u EU.

Evropsko vijeće bi trebalo potvrditi sporazum u martu, a stupit će na snagu godinu i po nakon objave u Službenom listu EU-a.

Izvor: Agencije