Usporen ekonomski rast na Zapadnom Balkanu

Ekonomska aktivnost na Zapadnom Balkanu se usporava, a šest zemalja te regije, od Bosne i Hercegovine do Sjeverne Makedonije, bilježi nastavak pada investicija i izvoza, upozorili su iz Svjetske banke, ukazujući na zabrinjavajuće rezultate posljednje šestomječene analize ekonomskih trendova u ovom dijelu Evrope.

Iz Ureda Svjetske banke u Sarajevu objavili su kako posljednje prognoze ukazuju na to da će ekonomski rast na Zapadnom Balkanu u ovoj godini iznositi 3,2 posto. što je manje od 3,9 posto koliko je rast iznosio u 2018. godini, prenosi Hina. 

Nešto bolje rezultate u usporedbi s drugim državama regije bilježe Sjeverna Makedonija te Kosovo, gdje se očekuje i dalje snažan rast od četiri posto.

Ostale ekonomije Zapadnog Balkana bilježe sporiji rast u odnosu na 2018. godinu.

Za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju predviđa se rast tek nešto veći od tri posto, dok je za Albaniju prognoza rasta 2,9 posto.

Iako se za 2020. i 2021. godinu općenito predviđa rast regionalne ekonomije, u Svjetskoj banci prognoziraju kako će on ostati ispod desetogodišnjeg maksimuma, postignutog 2018. godine.

Trend smanjenja nezaposlenosti

Crna Gora je u 2018. godini imala rast od 4,9 posto, a Srbija 4,2 posto.

U analizi Svjetske banke ipak je istaknuto kako se, uprkos usporavanju ekonomskog rasta, na Zapadnom Balkanu i dalje opaža trend smanjenja nezaposlenosti, kojeg opisuju kao “rekordan”.

Navode kako je do juna ove godine otvoreno 150.000 novih radnih mjesta u regiji.

To istovremeno znači 43.000 radnih mjesta za mlade, pri čemu je skoro polovina ovih radnih mjesta otvorena u Albaniji.

No, čak i uz taj trend, nezaposlenost u regiji ostaje veliki problem, jer samo 44 posto radno sposobnih stanovnika država Zapadnog Balkana stanovnika ima posao.

Izvor: Al Jazeera i agencije