Uspješno presađivanje obje ruke u djeteta u SAD-u

Mali Zion već je podvrgnut presađivanju bubrega prije nekoliko godina (Children’s Hospital of Philadelphia)

Prvo dijete na svijetu kojem su presađene obje ruke – donji dio podlaktica, u stanju je jesti, pisati i obući se 18 mjeseci nakon operacije, objavili su liječnici, izražavajući veliku radost zbog tog “uspjeha”.

Prvi rezultati presađivanja, za koje je u julu 2015. godine bilo potrebno 40 liječnika i 10-satna intervencija, u SAD-u objavljeni su u utorak u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

Opisano je stanje Ziona Harveyja od prije šest mjeseci.

Nakon mjeseci terapija i psihološke podrške, danas 10-godišnji američki dječak prošao je kroz teške trenutke prvih 18 mjeseci, među kojima agresivno liječenje protiv brojnih odbacivanja presađenog tkiva i napornog učenja kako se služiti novim rukama, pišu autori tog medicinskog izvještaja.

Teška infekcija

Nakon tog razdoblja bio je u stanju sam pisati, hraniti se i obući se.

“Naše istraživanje pokazuje da je transplantacija ruku moguća kad je brižno pripremljena uz podršku ekipe hirurga, stručnjaka za presađivanje i profesionalnih terapeuta, psihologa i socijalnih radnika”, objašnjava Sandra Amaral iz dječje bolnice u Philadelphiji, na istoku SAD-a, gdje je operacija izvedena.

Ostavši bez donjih dijelova podlaktica i stopala u ranom djetinjstvu zbog teške infekcije, mali Zion već je podvrgnut presađivanju bubrega prije nekoliko godina te je već uzimao lijekove protiv odbacivanja tkiva.

Izvor: Agencije