Uspješno lansirana letjelica “Soyuz”

Partneri ocjenjuju da zajedno rade 'ekstremno dobro' (AFP)

Ruska svemirska letjelica “Sojuz” sa tri člana posade uspješno je lansirana sa ruskog kosmodroma Baikonur u Kazahstanu u 08.14 po moskovskom vremenu i po planu je ušla u orbitu.

Ruska svemirska letjelica s tročlanom posadom, Amerikancem i dva Rusa, poletjela je jutros nakon besprijekornog lansiranja, koje je smanjilo anksioznost i strah oko budućnosti američko-ruskog svemirskog programa, javlja agencija AP.

Soyuz TMA-22 je prema planiranom rasporedu lansirana u 8:14 sati, po lokalnom vremenu, sa snijegom prekrivenog kozmodroma Baikonur u Kazahstanu.


Prvi ruski let u svemir s ljudskom posadom nakon
tri pokušaja lansiranja bespilotnih letjelica

U misiju prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) poletjeli su astronauti Dan Burbank, Amerikanac, te Rusi Anton Škaplerov i Anatolij Ivanšin.

Ovo je prvi let u svemir 39-godišnjem Škaplerovu i 42-godišnjem Ivanšinu, dok je 50-godišnji Burbank veteran, sa 12-dnevnim misijama iz 2000. i 2006. godine. On će preuzeti zapovjedništvo nad ISS-om, na kojem će sva trojica ostati do marta.

Nova bi posada na Međunarodnu svemirsku stanicu trebala stići na vrijeme da nad njom preuzme kontrolu, a tročlana posada koja se na njoj sada nalazi, na Zemlju bi se trebala vratiti 21. novembra.

Lansiranje u decembru

Još jednim lansiranjem predviđenim za decembar, ISS će se vratiti u uobičajenu postavu te će se na stanici tada nalaziti šest članova posade.

Nakon nesreće teretne letjelice Progress, koja se u augustu srušila nakon lansiranja, bili su odgođeni svi letovi prema ISS-u, a sve buduće misije za ISS bile su ugrožene.

NASA je tada upozorila da će svemirska stanica privremeno morati biti napuštena prvi put u 11 godina, ako nova posada ne bude lansirana prije nego se na Zemlju vrati preostalih šest “stanara” ISS-a.

Ruski su svemirski dužnosnici neuspješno lansiranje Progressa opravdali “slučajnom” manom u proizvodnji te su povukli sve rakete Soyuz, i podvrgli ih detaljnim kontrolama. Prošli mjesec uspješno je lansiran novi Progress, i time je otvoren put slanju posade na ISS.

Ovo je također bio prvo lansiranje otkako je NASA u julu završila svoj 30-godišnji program svemirskih raketoplana.

Amerikanci će od sada plaćati Rusima 350 miliona dolara godišnje za prijevoz svojih astronauta na ISS i natrag.

Izvor: Agencije