Uspješne žene u selima širom BiH

Danas se obilježava Međunarodni dan žena na selu. Žene u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine već godinama realizuju uspješne projekte, koji su korisni za cijele lokalne zajednice. Projekti su dio programa Ekonomsko osnaživanje žena. Nakon BiH, počet će se provoditi i u Crnoj Gori.

Katarina Petrović je žena kojoj se dive u selu Bjelovac kod Bratunca. Vlasnica je jedne od najvećih farmi u općini. Poljoprivredno gazdinstvo je registrovala, pa tako sebi uplaćuje doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje. Primjer je drugima, jer je posao počela s tri krave, a sada s 30 njih proizvodi 10.000 litara mlijeka mjesečno. 

„To je jako težak i naporan posao, pun odricanja od mnogo čega. Nije mnogo čega, nego svega. Radim 365 dana u godini, nemam odmora ni jedan jedini dan. Ujutro ustajanje, pola pet. Obavezna sam biti tu cijeli dan, čak i noć kad se krava teli ili kada je bolesna”, navodi Katarina Petrović, vlasnica farme.

Edukativni centar za žene

Slađana Ujić je žena kojoj najviše vjeruju u selu Podgaj kod Rogatice. Već godinama je na čelu uspješnih projekata. Trošnu zgradu nekadašnje područne škole sa saradnicama je pretvorila u edukativni centar za žene. Više od 120 žena iz okolnih sela tu je imalo obuku tkanja i izrade rukotvorina

„Te žene sada imaju uslove, ne nabavljajući neke skupe materijale nego koristeći ono što im je na raspolaganju, da na neki način stvore novu vrijednost, za koju će nadam se, naći način i za prodaju“, rekla je Slađana Ujić, predsjednica udruženja „Snop” iz Rogatice.

Nada Marković je žena koja okuplja sve koji se bave poljoprivredom u okolini Kravice kod Srebrenice. Osnovala je prvu i jedinu zadrugu u ovoj mjesnoj zajednici. Trenutno ima 30 kooperanata.

„Mislim da ćemo iduće godine imati više kooperanata iz razloga što imamo već svoju hladnjaču, koja nije velika, kapaciteta 50 tona, koja će vršiti usluge“, kazala je Marković.

Zanimljivo, i među kooperantima zadruge opet su najuspješnije žene. Safeta Beganović jedna je od njih, sa farmom od 15.000 pilića.

„Još 50 žena iz ruralnih područja Bosne i Hercegovine u narednom bi periodu moglo pokrenuti vlastiti biznis. Toliko će ih učestvovati u okviru programa „Ekonomsko osnaživanje žena“, javlja reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Podrška organizacije CARE International

Program će, između ostalih, finansirati CARE International. Direktorica organizacije kaže da oni već tri godine podržavaju poslovne ideje žena u ruralnim područjima novcem i savjetima.

„Neke žene su imale problem da ubijede svoje porodice da dođu, da ubijede koji su to razlozi. I za neke žene to je bio prvi put da izađu iz svog mjesta stanovanja samostalno“, rekla je Sumka Bučan, regionalna direktorica ove organizacije.

Ali kasnije je sve bilo mnogo lakše, dodaje Bučan. U projektu je učestvovalo više od 100 žena. Njihova zaposlenost u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine do sada je mnogo ovisila i o starosnoj strukturi.

Prema anketi iz 2012., među ruralnim stanovništvom od 20 godina, 60 posto zaposlenih bili su muškarci, a 40 posto činile su žene. Međutim, kod stanovništva sa 40 godina, 67 posto zaposlenih bili su muškarci, a 32 posto žene. Razlika je najveća kod stanovništva od 60 godina, gdje su 82 posto zaposlenih muškarci, a žene samo 18 posto.

Za promjenu ove statistike, neophodna je i reakcija nadležnih državnih institucija. Korist bi bila višestruka. Iskustva u svijetu pokazuju da cijela porodica prosperira kada žena ostvaruje prihod.

Izvor: Al Jazeera