Uspjeh Zmajeva pogodak i za bh. ekonomiju

Uspjeh bh. fudbalera imaće pozitivan efekat i van terena (AP)

Piše: Erol Mujanović

Pored ogromne doze prijeko potrebnog entuzijazma i optimizma koju je dobilo stanovištvo Bosne i Hercegovine kvalifikacijom na Svjetsko prvenstvo u fudbalu (SP), selektoru reprezentacije i Zmajevima će biti zahvalni i ekonomski subjekti širom BiH, odnosno kompanije.

Praksa pokazuje da su značajni pozitivni efekti i na ekonomiju, primarno putem rasta potrošnje i koji se očituju u nekoliko značajnih sektora. Sve već kvalifikovane reprezentacije, odnosno zemlje širom svijeta trljaju ruke, neke jer već imaju iskustvo, a druge jer znaju šta ih čeka kad je u pitanju uticaj kvalifikacije na SP na ekonomiju.

Naprimjer, u Engleskoj su procijenili da će im kvalifikacija na SP donijeti preko 2,5 milijarde KM (1,25 milijardi eura) dodatne zarade za razne javne i privatne privredne subjekte, te da će svakako pomoći i izlasku zemlje iz recesije.

Mogućnost zarade

Ko će sve da zaradi u cijeloj ovoj priči? 

Za početak prevozne i turističke aktivnosti i akteri će osjetiti efekat ove kvalifikacije. Znajući za strastveno navijanje Bosanaca i Hercegovaca, te podršku reprezentaciji kojoj mogu pozaviditi sve svjetske reprezentacije, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji za očekivati je da će 5.000 do 10.000 osoba iz BiH (manje od 0,5 posto stanovništva) kupiti putničke i smještajne usluge od domaćih operatera. Sa tako dalekim putovanjem i sa rastućim cijenama smještaja u Brazilu teško je zamisliti da bi prosječan paket (prevoz i smještaj) za utakmice BiH, odnosno višesedmični boravak u Brazilu, mogao koštati manje od osam do devet hiljada KM (4 do 5.000 eura) po osobi. Ovakve projekcije već dovode do očekivane potrošene sume, koja može veoma lako preći i iznos od 1 milion konvertibilnih maraka (500.000 eura).

U Engleskoj, koja ima mnogo jeftinije i konkurentnije cijene od BiH, startne cijene paketa iznose blizu 5.500 KM. (2.250 eura). Od svih troškova koji će biti fakturisani putnicima koji će posjetiti mundijal ne treba zaboraviti da će zaraditi i javni sektor, naprimjer od naplate aerodromske takse svakom putniku.

Restorani i dostavljači brze hrane bi, takođe, trebalo da trljaju ruke, jer će se sa posebnim žarom i pažnjom pratiti sve utakmice SP-a i svaki dan kada budu igrane utakmice će biti posebna prilika kada će se cijeniti i tražiti usluge dostave hrane. 

Utakmice će biti i prilika za izlaske, druženje i zajedničko gledanje, što će, takođe, poboljšati zaradu ugostiteljima, pogotovo ako se budu znali tržišno pozicionirati na pravi način. Naprimjer, tokom SP-a u Njemačkoj 2006. godine zemlja domaćin zabilježila je rast prihoda ugostiteljskih objekata u iznosu od preko pola milijarde KM (250 miliona eura), ali i zemlje čija je reprezentacija učestvovala, poput Engleske, takođe su zabilježile rast ove vrste prihoda od preko 260 miliona KM (130 miliona eura) samo u periodu od nekoliko sedmica, zbog posjete ugostiteljskim objektima i povećane konzumacije proizvoda. Drugim riječima, gotovo svi će da jedu i da piju ili da naručuju dostavu hrane – mnogo više nego obično.

Oni koji se odluče da u vlastitom aranžmanu pripreme „logistiku“ za gledanje utakmica Svjetskog prvenstva će neminovno pomoći industriju alkoholnih i bezalkoholnih pića, te svakako industriju proizvodnje mesa, sira i, naravno, brojnih grickalica koje su i dalje, nažalost po zdravlje, neizostavni dio većine trpeza prilikom gledanja utakmica.

Ne treba zaboraviti ni prodavače TV aparata i drugih sličnih proizvoda, jer studije i iskustva drugih zemalja pokazuju da, posebno ako se državna reprezentacija kvalifikuje u drugi krug takmičenja, broj prodatih aparata značajno raste u odnosu na iste periode prethodnih godina.

Od (in)direktnih  i dugoročnijih dobrobiti kvalifikacije reprezentacije Bosne i Hercegovine na SP, poboljšanje imidža države je sigurno najznačajniji element, što se odnosi na cijeli region. Slanje ovako pozitivne slike i poruke u svijet će značajno doprinijeti da se širom svijeta promijenu stavovi i percepcija BiH. 

Vjetar u leđa će imati i prodavači svih drugih proizvoda koji su vezani za SP, bilo da se radi o rekvizitima, odnosno dresovima, majicama i zastavama ili o knjigama, autobiografijama igrača i slično. Sama prodaja dresova i zastava je već primjetno veća u odnosu na bilo koji drugi raniji kvalifikacioni ciklus reprezentacije BiH, a teško je i zamisliti šta će tek biti tokom SP-a.

Industrija marketinga i promotivnih usluga, svakako, zaslužuje posebno poglavlje u očekivanom rastu potrošnje, uprkos činjenici da je u BiH, u odnosu na zemlje u regionu i pogotovo na druge razvijene ekonomije, situacija znatno teža i ograničenija u ovoj industriji. Međutim, brojne su kompanije koje će se boriti za nove kupce tako što će dizajnirati ili pripremiti posebne promotivne kampanje tokom SP-a i tu postoji ogroman prostor, koji će se vjerovatno mjeriti u milionima konvertibilnih maraka investiranih u usluge maketinga i promocije prije, za vrijeme i poslije brazilske avanture Zmajeva.

Imidž države u svijetu

Fudbalski Savez BiH će samo za kvalifikaciju dobiti od FIFA-e milion američkih dolara, kao i svaka druga kvalifikovana ekipa. Za očekivati je, svakako, da dio ovih sredstava bude potrošen koristeći usluge i proizvode kompanija koje djeluju u Bosni i Hercegovini, bilo da se radi o obnovi sportske infrastrukture ili o drugim vrstama ulaganja.

Ukupan nagradni fond kojim FIFA raspolaže za SP-u u Brazilu iznosi više od 600 miliona KM (300 miliona eura). U svakom slučaju, manji dio sredstava koja će biti dodijeljena Fudbalskom savezu BiH će sigurno biti potrošen u BiH i to je dodatni faktor koji se treba uzeti u obzir u ovoj računici.

Naravno, biće tu vjerovatno i nekoliko gubitnika, koji bi mogli tokom navedenog perioda ostvariti manje prihode od uobičajenih. Radi se, naprimjer, o posjećenosti kina, jer TV ekrani i utakmice jednostavno imaju apsolutni primat. Isustva drugih zemalja pokazuju da industrija prodaje nekretnina može zabilježiti neuobičajenu stagnaciju, jer donošenje odluke o tako važnom životnom projektu kao što je kupovina nekretnine može biti odloženo za par sedmica i nakon što prođe Mundijal.

Od (in)direktnih i dugoročnijih dobrobiti kvalifikacije reprezentacije Bosne i Hercegovine na SP, poboljšanje  imidža države je sigurno najznačajniji element, što se odnosi na cijeli region. Slanje ovako pozitivne slike i poruke u svijet će značajno doprinijeti da se širom svijeta promijenu stavovi i percepcija BiH, koji su uglavnom vezani za ratni period i trenutnu političku situaciju, a koji su negativni ili u najbolju ruku neutralni. 

S obzirom na gledanost koja na svjetskim prvenstvima u fudbalu dosegne i po nekoliko milijardi osoba, od kojih će većina čuti i naučiti nešto pozitivno i zanimljivo o Bosni i Hercegovini, efekat ove kvalifikacije je značajniji od npr. višegodišnjih napora i aktivnosti cijele diplomatsko-konzularne mreže BiH u svijetu.

Odnosno, ova kvalifikacija može domaćoj DKP mreži odmah poslužiti kao odlična poluga za brojne aktivnosti promocije i podizanje svijesti, koje svakodnevo obavljaju. Za početak, odmah nakon kvalifikacije svi su ključni svjetski mediji i TV kuće u veoma pozitivnom svjetlu izvijestili o Bosni i Hercegovini, što je ostvarenje koje je trenutno nemoguće dobiti sa bilo kojom hipotetičkom pozitivnom viješću iz ekonomije ili politike BiH.

U svakom slučaju, bilo da se radi o finansijskom ili o bilo kojem drugom efektu, koji djeluje na gotovo sve sfere društva, malo je događaja koji će imati ovako obiman pozitivan uticaj.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera