Uspjeh reformatora na izborima u Iranu

Drugi krug je održan u 21 pokrajini i 55 okruga u državi, u velikim gradovima poput Tabriza, Širaza ili Ahvaza (EPA)

Reformatorski i umjereni kandidati ostvarili su dobar rezultat u drugom krugu parlamentarnih izbora u petak u Iranu, prema djelimičnim rezultatima objavljenim u subotu, te bi trebali imati veliki utjecaj u Parlamentu i biti podrška politici otvaranja predsjednika Hassana Rouhanija, prenose agencije.

Po još neslužbenim djelimičnim rezultatima objavljenim u medijima u Teheranu, uključujući konzervativne medije, lista Nada reformatora i umjerenih osvojila je najmanje 30 od 68 mjesta za koje se glasalo u petak, od ukupno 290 koliko ih ima u Parlamentu.

Službeni rezultati trebali bi biti objavljeni kasnije.

Drugi krug je održan u 21 pokrajini i 55 okruga u državi, naprimjer u velikim gradovima poput Tabriza, Širaza ili Ahvaza.

Velika pobjeda

U prvom krugu izabran je 221 zastupnik, od kojih 103 konzervativaca i 95 reformatora i umjerenih, kao i 14 nezavisnih kandidata čija politička tendencija nije jasno određena.

Reformistički kandidati posebno su dobar rezultat postigli u glavnom gradu Teheranu, gdje su osvojili svih 30 mjesta.

To je prvi put od 2004. godine da Skupštinom neće dominirati konzervativci te da će dvije velike iranske političke struje biti zastupljene otprilike u jednakoj mjeri.

Godinu dana prije predsjedničkih izbora, na kojima bi se Rouhani trebao kandidirati za drugi i posljednji četverogodišnji mandat, ti rezultati predstavljaju ličnu pobjedu predsjednika koji je od 2013. godine vodio politiku približavanja s inozemstvom.

Kulminirala je sklapanjem, u julu 2015. godine, historijskog sporazuma o iranskom nuklearnom programu s velikim silama.

Izvor: Agencije