Uspjeh Danisa Tanovića

Uspjeh Tanovića je toliki da je bh. oskarovac gotovo pa sve scenarističke nedostatke serije „Uspjeh“ nadomjestio u tehničkim aspektima i odličnom radu sa glumcima (EPA)

Četvero naizgled nepovezivih likova: Kiki (Toni Gojanović) mladi otac dječaka koji ima problem sa astmom i nesretnu ženu, a kojima prijeti deložacija, buntovna tinejdžerica Blanka (Tara Thaller) sa ocem alkoholičarom, službenica banke Vinka (Iva Mihalić) čiji je brak pred raspadom i bogati i ugledni arhitekta Haris (Uliks Fehmiu), povezat će tragični i nesretni događaj koji će biti okidač za razvoj priče u prvoj domaćoj seriji urađenoj pod patronatom HBO-ovog Adria odjela, koji sačinjavaju zemlje bivše Jugoslavije.

Blanki će na ulici, gdje ju je napao momak Viktor (Pavle Matuško), u pomoć priteći Kiki, Haris i Vinka, a sve će se završiti tako što će Vinka, sada spašavajući Kikija koji je pretrpio silne udarce, Viktoru zabiti nož u leđa i tako ga ubiti.

Njih četvero će pobjeći sa mjesta zločina ne čekajući policiju, iako je jasno da je bila riječ o samoodbrani, jer je Blanka otkrila da je Viktor sin mafijaša i narkodilera Danila (Goran Navojec).

SFF i Adria First Draft

Ovim događajem završava prva od ukupno šest epizoda serije pod nazivom Uspjeh koju je režirao bh. oskarovac Danis Tanović.

Prva epizoda serije bila je dostupna pred Novu godinu posredstvom HBO-ovog YouTube kanala i to besplatno, kao svojevrsni mamac za nove potencijalne pretplatnike, a već sa početkom godine HBO je pustio u promet i ostalih pet epizoda.

Ipak, sve je počelo u 2016. kada je na 22. Sarajevo Film Festivalu objavljen konkurs „First Draft“ za najbolji scenarij televizijske serije čija se radnja odvija na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Da je to bio odličan potez dokazuje činjenica da je na konkurs pristiglo više od 500 radova od kojih su kao najbolja dva izabrani Uspjeh scenariste Marjana Alčevskog iz Hrvatske i Ostrvo Ivana Kneževića iz Srbije.

Odlučeno je da se kao prvi snimi upravo scenarij Alčevskog koji pripovijeda priču radnjom smještenoj u moderni Zagreb u kojoj se isprepliću sudbine četvero spomenutih junaka.

Bosanskohercegovačke snage

Ekipa okupljena oko serije, kako ona pred kamerom, tako i iza, predstavlja regionalni napor, a HBO-u uspješan početak produkcije serija na ovom području Evrope – Adria.

Iza kamere, ekipu sačinjavaju već spomenuti oskarovac Tanović, kao reditelj, također bh. snage, direktor fotografije Erol Zubčević i montažer Redžinald Šimek, a ispred kamere, pored pomenutih glumaca, tu su još Leon Lučev kao policijski šef Topoljak, Marija Škaričić kao predana i “hladna kao led“ inspektorica Kalić koja istražuje slučaj ubistva Viktora i ima ličnu motivaciju da odgovorne privede pravdi, Borut Veselko u ulozi nedodirljivog i opasnog tajkuna Luje Kralja, a u maloj ulozi dilera marihuane Fikreta, koji bukvalno krade tu cijelu epizodu, našao se Alban Ukaj…

U HBO Adria za ovakvu formulu originalne mini-serije odlučili su se na osnovu uspjeha koji su postigli u Češkoj sa Gorućim grmom, dok su u drugim evropskim zemaljima, poput Mađarske i Rumunije, koristili oprobanu formulu – remake već ustanovljene franšize.

Scenaristički pad

Princip rada u HBO-u jeste takav da se projekat bira na osnovu pilot epizode serije, i da se dalji zaplet razvija tek kad projekat dobije „zeleno svjetlo“. To se itekako da primijetiti gledajući Uspjeh.

Prva epizoda je dramaturški besprijekorna, odlično osmišljena scenaristički i ima jak početni koncept: četvero glavnih junaka prije nesretnog događaja povezani su tek ovlaš, dovoljno da se na tome dalje gradi zaplet. Ali, kako serija napreduje scenaristički pada u ambis nategnutih situacija, površnih karakterizacija, a neki likovi, značajni i efektni za razvoj priče jednostavno nestanu iz serije.

Osjetan je nedostatak jedinstvenog dramaturškog luka, i iako to ovako predstavljeno može se smatrati za nedostatak i manu, promatrano na ekranu TV-a ili kompjutera, neće vam smetati. Tanovićeva režija je nenametljiva i u tome perfektna, fotografija Zubčevića stilski prepoznatljiva i „ukroćena“ nadasve odličnom montažom Redžinalda Šimeka.

Nakon što pronađu mrtvo tijelo Viktora, otac mafijaš Danilo shrvan smrću sina sve svoje saradnike stavlja u pogon pronalaska ubice, smatrajući da je ubistvo povezano sa njegovim poslovima, dok inspektorica Kalić istražujući ubistvo polazi od iste pretpostavke samo da bi ubrzo otkrila da ima određene veze sa poslovima tajkuna Luje Kralja.

Četvero junaka morat će udružiti snage, odmjeravati svaki svoj potez i pokret, kako u međusobnoj interakciji, tako i u pokušajima inspektorice i Danila da ih natjeraju da otkriju istinu.

Nepovezanost naslova sa sadržajem

Jednu od najvećih scenarističkih mana serije Uspjeh predstavlja nedorečenost i gotovo pa nepovezanost naslova sa sadržajem. Iako, postoji svojevrsna poveznica u vidu tzv. motivacijskih govora koje na početku svake epizode izgovara Kiki obraćajući se publici i definiše pojam uspjeha.

To će ipak na samom kraju poslužiti za konačni preokret sa Kikijem koji će postati tragični junak.

Uspjeh Danisa Tanovića je toliki da je bh. oskarovac gotovo pa sve scenarističke nedostatke serije Uspjeh nadomjestio u tehničkim aspektima i odličnom radu sa glumcima, a potencijalna druga sezona koja je najavljena cliffhangerom na kraju posljednje epizode će biti itekako dobrodošla u TV-svijetu regije koja vapi za kvalitetnim serijskim igranim sadržajem.

Izvor: Al Jazeera