Uslovna kazna za predsjednika Federacije BiH

Živku Budimiru je suđeno zbog nedozvoljenog držanja oružja (Arhiva)

Općinski sud u Sarajevu izrekao je presudu kojom je predsjednik entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Živko Budimir zbog nedozvoljenog držanja oružja osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci, koja neće biti izvršena ukoliko u roku od godinu dana ne počini novo krivično djelo, prenosi agencija Srna.

Na ročištu je sudinica Sanela Rondić istakla da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu sve izveli zakonito prilikom pretresa Budimirovog kabineta 26. aprila prošle godine, kada je pronađen pištolj “češka zbrojevka” sa sedam metaka, od kojih jedan u cijevi.

“Tužilaštvo je uspjelo dokazati da je optuženi počinio krivično djelo, kako je navedeno u optužnici, a smatramo da će uslovna osuda postići svrhu kažnjavanja”, dodala je Rondić.

Bez otežavajućih okolnosti

Obrazlažući presudu ona je navela da sud nije našao otežavajuće okolnosti kod optuženog, dok je kao olakšavajuće uzeo u obzir da Budimir nije ranije osuđivan, da pištolj nije nabavljen na “crnom tržištu”, da je porodičan čovjek, te da se korektno ponašao tokom suđenja.

Predsjednik Federacije i njegov advokat Ragib Hadžić nisu prisustvovali izricanju presude, ali se Budimir kasnije oglasio saopćenjem u kojem je najavio kako će uložiti žalbu na presudu.

“Iako ovakva presuda ne proizvodi nikakve pravne posljedice, a briše se nakon godinu dana iz kaznene evidencije ukoliko ne počinim kazneno djelo, s obzirom na to da smatram kako nisam počinio kazneno djelo, na ovu presudu uložit ću žalbu”, naveo je Budimir.

Pojasnio je da predmetni pištolj nije nelegalno oružje, već poklon Ministarstva obrane za koji je posjedovao dozvolu za držanje i nošenje oružja, što je i sud utvrdio. Ministarstvo obrane nadležno je za izdavanje vojnim osobama takvih dozvola.

“Činjenica je da za taj pištolj kalibra 6,35 mm, a koji spada u kategoriju isključivo obrambenog oružja malog kalibra, nisam posjedovao dozvolu Ministarstva unutarnjih poslova, ali sam uvjeren kako to nije krivično djelo, već eventualno prekršaj, a u županiji u kojoj živim u vrijeme oduzimanja pištolja Zakon je ovu radnju tretirao kao prekršaj, čak i kada je oružje nelegalno nabavljeno, što u mom slučaju nije”, dodao je Budimir. 

‘I drugi imaju takvo oružje’

“Cjelokupna javnost u BiH svjesna je da jedan veliki broj građana posjeduje takvo naoružanje kakvo sam i ja posjedovao, te stoga ovu prigodu koristim da svima uputim apel da u Ministarstvu unutarnjih poslova registriraju trofejno oružje ili oružje koje su dobili na poklon, a to do sada nisu uradili, misleći kako time ne krše zakon, što sam i ja smatrao”, navodi se u izjavi za medije Živka Budimira koja je dostavljena iz Tajništva Ureda predsjednika FBiH.  

Budimiru je, također, izrečena sigurnosna mjera oduzimanja oružja.

Inače, suđenje u ovom predmetu počelo je 20. septembra prošle godine, a prema optužnici Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo, u kojoj se, među ostalim, navodi da su pripadnici SIPA-e 26. aprila 2013, tokom pretresa Budimirovog ureda u zgradi Predsjedništva BiH, pronašli pištolj „češka zbrojovka“ kalibra 6,35 milimetara sa sedam metaka, za koji nije pribavio odgovarajuće odobrenje nadležnog organa.

Izvor: Agencije