Uslovi poslovanja najgori u BiH i Srbiji

U Singapuru se, prema istraživanju Svjetske banke, najlakše posluje (Reuters)

Bosna i Hercegovina se po uslovima poslovanja nalazi na 131, a Srbija na 93. poziciji među 189 zemalja, navodi se u utorak objavljenom Izvještaju o uslovima poslovanja za 2014. godinu Svjetske banke i Međunarodne finansijske korporacije.

Ove dvije zemlje nisu provele nijednu reformu u odnosu na prošli izvještaj, pa je Bosna i Hercegovina pala za pet mjesta, a Srbija za sedam.

U prethodnih godinu dana, kako se navodi, Srbija nije provela nijednu regulatornu reformu, a u oblasti plaćanja poreza je otežala poslovanje, jer je povećala korporativni porez.

Po lakoći dobijanja građevinske dozvole Srbija je na 182. mjestu ili među 10 najgore pozicioniranih zemalja u svijetu.

Preduzetnik u Srbiji, kako bi dobio građevinsku dozvolu, mora proći kroz 18 procedura u prosjeku, za koje mu je potrebno 269 dana.

Uspjeh Kosova

Po jednostavnosti plaćanja poreza Srbija je na 161. mjestu sa 66 uplata godišnje, koje zahtijevaju 279 sati, dok je u zaštiti investitora Srbija na 80. mjestu.

Za počinjanje biznisa u Srbiji potrebno je šest procedura, 11,5 dana i ni dinar izdvajanja za minimalni kapital, što je tu zemlju svrstalo na 45. mjesto, u poređenju sa 42. u prošlogodišnjem izvještaju.

Od zemalja Zapadnog Balkana najbolje je pozicionirana Makedonija, koja je ove godine zabilježila blagi pad, sa 23. na 25. mjesto, iako je provela reforme u šest oblasti.

Crna Gora je napredovala sedam pozicija, na 44. mjesto, nakon što je uvela jedinstveni šalter za brze odgovore i sistem notara.

Kosovo je ove godine među vodećim reformatorima u svijetu, s reformama u oblasti počinjanja biznisa, građevinskih dozvola i registracije imovine, koje su omogućile skok od 12 mjesta, na 86. poziciju.

Hrvatska je provela pet reformi i tako došla na 89. mjesto na listi, dok je Albanija odmah iza nje, s reformom u oblasti plaćanja poreza.

Makedonija je na petom mjestu od 50 zemalja, koje su od 2005. godine do danas najviše napredovale.

Što se tiče ostatka regiona, Slovenija je na 33. mjestu, Bugarska na 58, a Rumunija na 73. mjestu.

Lakoća poslovanja u Singapuru

Lideri u najboljim uslovima za kompanije u ostatku svijeta su, kao i prošle godine, Singapur, Hong Kong i Novi Zeland, dok su na začelju Libija, Centralnoafrička Republika i Čad.

Na vrhu liste SB-a po lakoći poslovanja nalazi se Singapur, a slijede Hong Kong, Novi Zeland, SAD i Danska.

U redovnom izvještaju SB-a o uslovima poslovanja dati su rezultati istraživanja procesa jačanja institucija, te složenosti regulatornih procesa koji utječu na poslovanje.

Obuhvaćeno je 189 zemalja, a istražena su područja poput pokretanja poslovanja, građevinskih dozvola, dostupnosti izvora električne energije, dostupnosti kredita, porezne politike, prekogranične trgovine…

Izvor: Agencije