Uskoro prvi postupci u vezi sa zločinima na Kosovu

OVK
Specijalizirano tužiteljstvo je tokom prošle i početkom ove godine intervjuiralo gotovo 300 bivših pripadnika OVK-a (EPA)

Tužitelj Specijalnog suda za Kosovo najavio je pokretanje postupaka u vezi sa zločinima počinjenim na Kosovu i zatražio da se odredi sudac za prethodni postupak, javlja Anadolija.

Obavijestio je predsjednicu Specijaliziranih vijeća Kosova o svojoj namjeri da pokrene postupke pred Specijaliziranim vijećima i zatražio da se, u skladu sa zakonom, odredi sudac za prethodni postupak, priopćeno je iz Specijaliziranih vijeća u Haagu.

Dodaje se da je, u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o raspoređivanju sudaca Specijaliziranih vijeća s liste međunarodnih sudaca, predsjednica odredila suca za prethodni postupak, koji će pregledati optužnice podnesene od specijaliziranog tužitelja.

“Predsjednica je odredila suca za prethodni postupak koji će pregledati optužnice podnesene od specijaliziranog tužitelja. Sadržaj je povjerljiv. Sudac za prethodni postupak ima rok od šest mjeseci da potvrdi ili odbaci optužnicu”, rekla je Tanjugu glasnogovornica Specijaliziranih vijeća.

‘Ne mogu o podnošenju optužnica’

U Tužiteljstvu kažu da ne mogu priopćavati jesu li prve optužnice podnesene, ili će to tek biti učinjeno.

Sadržaj optužnica ostaje povjerljiv sve do trenutka dok ih ne potvrdi sudac za prethodni postupak, navodi se u priopćenju.

Specijalizirano tužiteljstvo je tijekom prošle i početkom ove godine intervjuiralo gotovo 300 pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), među kojima su i neki od najviših zapovjednika OVK-a.

Specijalizirana vijeća se bave teškim kaznenim djelima koja su počinjena na Kosovu tijekom rata i neposredno nakon rata na Kosovu, a prema Rezoluciji Vijeća Europe iz 2011. godine, prenosi Anadolija.

Izvor: Agencije