Uskoro odluka o tehnologiji praćenja gola

Sistem GoalRef na kojem rade Nijemci i Danci koristi magnetna polja (EPA)

Desetogodišnja debata oko korištenja tehnologije pri praćenju gola tokom nogometne utakmice mogla bi biti okončana u četvrtak, jer će se sastati kreatori pravila ovog sporta, a odluka oko ovog problema im je na vrhu dnevnog reda.

Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) u principu je odobrio korištenje tehnologije za praćenje gol-linije u martu, a od tada su se čekali rezultati opsežnih testova sistema dvije kompanije.

Oni će biti razmatrani u četvrtak u sjedištu Svjetske nogometne federacije FIFA.

IFAB čini osam članova, četiri iz FIFA-e, te po jedan iz nogometnih saveza Engleske, Škotske, Velsa i Sjeverne Irske. Za odobrenje novog pravila potrebna je dvotrećinska većina.

„Očekujemo da, nakon zaključenja ovih testova u švicarskoj laboratoriji EMPA, jedna od kompanija ispuni uslove i to ćemo provesti kroz pravila u julu“, kazao je u martu generalni sekretar Nogometnog saveza Engleske (FA) Alex Horne.

Od tada je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter isticao podršku federacije za uvođenje nove tehnologije, naročito nakon incidenta sa nedavno okončanog Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, kada je lopta, nakon šuta Ukrajinca Marka Devića, prešla gol-liniju, a potom ju je izbio Englez John Terry.

„Nakon sinoćnjeg meča, ova tehnologija nije alternativno već neophodno rješenje“, napisao je lider FIFA-e koji je ranije bio protivnik ideje, ali je promijenio mišljenje nakon poništenog gola Franka Lamparda za Englesku na Svjetskom prvenstvu 2010. godine u Južnoj Africi.

Uloga pomoćnika

Dva sistema su testirana, Hawk-Eye, britansko rješenje bazirano na kamerama i GoalRef, na kojem rade Nijemci i Danci, a koriste magnetna polja.

Veliki protivnik ove tehnologije je Evropska nogometna asocijacija UEFA koja je u subotu tražila da se odloži donošenje konačne odluke.

Predsjednik UEFA-e Michel Platini više vjeruje u angažman petočlanog sudačkog tima, među kojima su dva pomoćnika pored gol-linije, a i ovo rješenje bi, također, mogao usvojiti IFAB u četvrtak.

Menadžer Chelseaja Roberto Di Matteo smatra da je neophodno čim prije implementirati novu tehnologiju.

„Potrebna nam je jer u svakoj sezoni i tokom svakog većeg turnira imamo situacije koje nam ukazuju da nam treba pomoć tehnologije“, kazao je italijanski stručnjak.

Nove tehnologije praćenja gol-linije će prvo biti licencirane, a potom primijenjene i testirane na različitim nogometnim takmičenjima.

IFAB naglašava da tehnologija neće biti odlučujući faktor, nego će sudijska odluka biti posljednja. Sudija će odlučivati da li je lopta prešla gol-liniju, a tehnologija će biti tu samo da mu pomogne.

Izvor: Agencije