Uskoro kraj istrage ubistva švedskog premijera Olofa Palmea

Olof Palme
Karizmatični Olof Palme ubijen je iz vatrenog oružja u centru Štokholma (EPA)

Više od 30 godina nakon ubistva švedskog premijera Olofa Palmea, pred zatvaranjem je istraga koja je zapela unatoč mnogim indicijama koje se istražuju od 1986. godine, objavile švedske vlasti.

Državnotužilaštvo će “podići optužnice ili će zatvoriti istragu”, rekao je za AFP Krister Petersson, glavni državni tužilac zadužen za taj slučaj, prenosi Hina.

Karizmatski socijaldemokratski premijer Olof Palme (59) ubijen je hicima iz vatrenog oružja na trotoaru u središtu Štokholma 28. februara 1986. godine, dok se pješice vraćao iz kina sa suprugom, bez osiguranja.

Saslušane hiljade ljudi

Njegov ubica uspio je pobjeći, odnijevši sa sobom oružje kojim je počinjen zločin, koje nikad nije pronađeno.

Povodom 30. godišnjice ubistva Palmea, sadašnji premijer Stefan Loefven govorio je o “rani koja još krvari”.

Predmet je do danas ostao nerasvijetljen.

Hiljade ljudi su saslušane, deseci su preuzeli odgovornost za taj čin, a spis na policama dug je 250 metara.

Smrt prvoosumnjičenika mogla bi biti razlog odustajanja od istrage, rekao je Petersson, koji vodi slučaj od 2017. godine,, jer se, po švedskom zakonu, protiv umrlog ne može podići optužnica.

Osumnjičeni iznenada umro

Christer Pettersson, čije ime se izgovara kao i ime glavnog državnog tužioca, osoba je koju je prepoznala Palmeova supruga i proglašen je krivim u julu 1989. godine, ali je, nakon nekoliko mjeseci, pušten uvjetno, zbog nedostatka dokaza.

Njegov iskaz bio je upitan zbog okolnosti obilježenih nepravilnostima u kojima je bio uzet.

No, taj ovisnik o alkoholu i o narkoticima već osuđen za ubistvo, koji se jedno vrijeme hvalio premijerovim ubojstvom, nakon čega se povukao, umro je iznenada 2004. godine, odnijevši svoju tajnu sa sobom u grob.

Izvor: Agencije