USKOK traži veće kazne za Zdravka Mamića i ostale okrivljene

Zdravko Mamić, Zoran Mamić
Zdravko Mamić uoči izricanja presude pobjegao je iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu (EPA)

U žalbi na nepravosnažnu presudu osječkog Županijskog suda bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću i još trojici okrivljenika USKOK je Vrhovnom sudu predložio povećanje kazni za sve okrivljenike, te da preinači oslobađajući dio prvostepene presude za Zorana Mamića i poreznika Milana Pernara zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, prenijela je Hina.

Nepravosnažnom presudom Zdravko Mamić proglašen je 6. juna krivim za izvlačenje približno 116 miliona kuna iz Dinama te je osuđen na šest i po godina zatvora. Njegov brat Zoran osuđen je na četiri godine i 11 mjeseci, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora.

U žalbi koju potpisuje zamjenik direktorice USKOK-a Sven Mišković navodi se, između ostalog, da su kazne “svih okrivljenika preblage i neadekvatne težini kaznenih djela, stupnju kaznene odgovornosti okrivljenika, njihovoj štetnosti i opasnosti” te da se “od ovakvih sankcija ne može očekivati ostvarivanje preventivnog učinka, kako posebnog, tako i općeg karaktera”.

USKOK smatra da je prvostepeni sud izrekao “neopravdano niske pojedinačne kazne za svako od kaznenih djela, a time i prenisku jedinstvenu kaznu zatvora”, odnosno “da je precijenio olakotne okolnosti na strani okrivljenika, a otegotne nije u dovoljnoj mjeri vrednovao”.

Zloupotreba odgovornih dužnosti

Tužilaštvo misli da je sud posebno trebao uzeti u obzir da su Zdravko Mamić i Vrbanović krivična djela počinili zloupotrebom odgovornih dužnosti u Dinamu, a. iako su bili dužni štititi interese kluba, oštetili su ga za više od 117 miliona kuna, pri čemu je Zdravko Mamić sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 52 miliona kuna, a svom bratu Zoranu od više od 25 miliona kuna.

Navode da je Zdravko Mamić ta krivična djela činio kroz višegodišnji period, pri čemu je preduzeo niz radnji kako bi ih prikrio. U tome je sarađivao sa Zoranom Mamićem i Vrbanovićem koji su, tvrdi USKOK, bili svjesni da svojim postupanjem oštećuju klub, a okrivljeni Vrbanović pokazao je upornost ne samo u činjenju krivičnih djela nego i u tome da je sačinjavanjem nevjerodostojne dokumentacije to pokušao prikriti.

USKOK predlaže da “Vrhovni sud RH preinači oslobađajući dio prvostupanjske presude na način da Milana Pernara i Zorana Mamića proglasi krivim za počinjena kaznena djela i osudi po zakonu, da pobijanu presudu preinači u dijelu osporavanih odluka o kaznenopravnoj sankciji, na naprijed izneseni način, odnosno, podredno da prvostupanjsku presudu u oslobađajućem dijelu ukine te predmet vrati osječkom Županijskom sudu na ponovno odlučivanje”.

Uoči izricanja presude Zdravko Mamić otišao je u Bosnu i Hercegovinu, a u međuvremenu mu je potvrđena još jedna optužnica za izvlačenje novca iz Dinama.

Izvor: Agencije