USKOK potvrdio pretres kuće bivšeg hrvatskog ministra na Braču

Lovro Kuščević
Saborska Mandatna-imunitetna komisija ranije je Kuščeviću skinula zastupnički imunitet (Al Jazeera)

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) potvrdio je u utorak kako u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), uz prethodno pribavljene sudske naloge, provodi izvide vezane za nekretnine u vlasništvu bivšeg hrvatskog ministra uprave Lovre Kuščevića na otoku Braču.

“O daljnjem postupanju u ovom predmetu USKOK će odlučiti nakon što se policijskim izvidima osiguraju dokazi i prikupe sve potrebne obavijesti, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena”, stoji u priopćenju USKOK-a, kako prenosi Hina.

Temeljem kaznene prijave USKOK sumnjiči Kuščevića i druge osobe za zlouporabu položaja i ovlasti, a današnjim pretresom stanova i nekretnina, obuhvaćeno je više osoba koje se sumnjiči za pomaganje te poticanje na ovo kazneno djelo, prenosi Hina portal Index.hr.

Afere s nekretninama i prenamjenama zemljišta

Portal dodaje kako USKOK i PNUSKOK istražuju dodjelu POS-ovih stanova iz 2010. godine koji su dodijeljivani dok je načelnik Općine Nerežišća bio Lovro Kuščević, dok su među 12 dobitnika POS-ovih stanova bili Kuščevićev šogor Ivica Žuvić te HDZ-ov načelnik Svemir Obilinović.

Prema pisanju medija, Žuvić bi trebao u svojstvu osumnjičenika biti ispitan u utorak u policiji.

Hrvatski mediji ranije su objavili da policijski istražitelji obavljaju pretrese u kući Lovre Kuščevića na otoku Braču, u sklopu izvida koje provodi USKOK, zbog informacija o aferama s nekretninama i prenamjenama zemljišta o kojima se posljednjih mjeseci opširno izvještavalo, pišu mediji.

Naveli su i da su u tijeku izvidi u nekretninama još nekoliko osoba na Braču, dodaju mediji, pozivajući se na Jutarnji list.

Mediji su prozivali Kuščevića kako je vilu, koju iznajmljuje turistima, upisao u katastar kao pašnjak, dok je štalu u negrađevinskoj zoni prenamijenio u stambenu zgradu, što mu je omogućila odluka Općinskog vijeća Općine Nerežišća u vrijeme dok je on bio načelnik.

Aktivirao saborski mandat

Uz to, Kuščevića se prozivalo da je kao privatna osoba 2010. godine otkupio poslovne prostore svoje bivše tvrtke “Kuščević”, koja je nešto kasnije otišla je u stečaj, a dužnici se nikako nisu mogli naplatiti, jer tvrtka nije imala nikakve imovine.

Također, mediji su pisali da je Kuščević radio sa 20 sumnjivih off-shore tvrtki osnovanih u karipskim državicama te na Malti, a općina Nerežišće, kojoj je bio na čelu, izmijenila je prostorni plan za gradnju takozvanog Brač Medical Cityja a da nije provjerila investiture.

Pored toga, mediji su izvještavali da je Kuščević zaboravio evidentirati kuću u katastru te je upisati u imovinsku karticu dužnosnika.

Bivši ministar uprave i nekadašnji politički tajnik Hrvatske demokratske zajednice podnio je 8. srpnja ostavke na te funkcije, a dva dana kasnije premijer Andrej Plenković razriješio je Kuščevića dužnosti ministra.

Kuščević je istog dana aktivirao saborski mandat, dok pokretanje postupka protiv njega nije moguće prije nego mu Sabor ukine imunitet saborskog zastupnika.

‘To su fabricirane afere’

Zbog navodnih afera na Braču, Kuščevićevu ostavku zatražili su predstavnici oporbe i koalicijski partneri u Vladi.

Kuščević je poručio krajem srpnja kako ne vidi zašto bi ga USKOK i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske – DORH kontaktirali radi izvida oko afera koje mu se stavljaju na teret, jer ih smatra fabriciranima i lažnima.

“To su fabricirane afere, koje se povlače već deset godina i rezultiraju samo lažnim novinskim napisima”, poručio je Kuščević i dodao kako će svoj rad nastaviti u Hrvatskom saboru, kao županijski vijećnik u Splitsko-dalmatinskoj županija i kao vijećnik u Općini Nerežišća.

Izvor: Agencije