USKOK potvrdio istragu protiv Kalmete

Božidar Kalmeta je bio ministar u vladama Ive Sanadera i Jadranke Kosor (Filip Brala / PIXSELL)

Bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta našao se pod istragom USKOK-a, zbog sumnja da je, s dvojicom svojih suradnika iz ministarstva Zdravkom Livakovićem i Milivojem Mikulićem te čelnicima Hrvatskih autocesta Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom iz tog javnog poduzeća, izvukao najmanje 3,9 milijuna eura.

Po sumnjama tužiteljstva, osumnjičeni su međusobno podijelili najmanje 3,2 milijuna eura.

Na internet stranici USKOK-a objavljeno je da je nekadašnji ministar mora, turizma, prometa i razvitka, a potom ministar mora, prometa i infrastrukture od 2005. do kraja 2010. godine u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičenike koji su od ranije pod istragom u “slučaju Remorker”.

Novac na računu češke tvrtke

Istražitelji tvrde da su HAC-ovi podizvođači na račun češke tvrtke Remorker, u vlasništvu Igora Premilovca, uplatili najmanje 3,9 milijuna eura kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja.

Prema ranijim USKOK-ovim tvrdnjama, Premilovac je u inozemstvu podizao gotovinu i najmanje 700.000 eura zadržao, a barem 3,2 milijuna eura predao Sapunaru, koji je novac navodno podijelio s Kalmetom, Livakovićem, Mikulićem i Bobanom.

Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom, sa čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno najmanje 3,9 milijuna eura, a u tom kraku istrage glavni osumnjičenik je dugogodišnji predsjednik HGK-a Nadan Vidošević.

Sve osumnjičene tereti se za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabu položaja i ovlasti te primanje i davanje mita.

Kalmeta: Dokazat ću nevinost

Zadarski gradonačelnik i bivši ministar Božidar Kalmeta izjavio je, nakon objave informacije o proširenju istrage, kako ne smije govoriti o detaljima istrage, u kojoj će “dokazati svoju nevinost”.

O proširenju istrage, kako je rekao, obaviješten je još početkom prošlog tjedna.

“Trenutačno ne smijem govoriti o detaljima istrage, no to su stare i poznate stvari”, rekao je Kalmeta novinarima ispred zadarske gradske uprave.

Kalmeta je bio ministar u vladama Ive Sanadera i Jadranke Kosor, često se nalazio na meti kritika javnosti i oporbenih krugova koji su tražili njegovu ostavku, no on je godinama čvrsto stajao na poziciji, odbacujući povezanost s bilo kakvim nezakonitostima.

Sindikati traže da se opljačkano vrati

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić, koji je žestoko prozivao Kalmetu zbog pljačke u cestogradnji, očekuje da se provede kompletna istraga cijelog Kalmetinog resora za vrijeme njegovog mandata.

“Bilo je samo pitanje trenutka kad će Kalmeta doći na red, ali me začudila izjava ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića, koji je jučer [nedjelja] rekao da pljačka u HAC-u nije najveći problem”, izjavio je Stanić, koji je prije godinu kazneno prijavio Kalmetu i njegove najbliže suradnike, tereteći ih da su se udružili u zločinačku organizaciju radi pljačke u cestogradnji.

Stanić je ustvrdio da pljačka jest najveći problem, jer bi u suprotnom HAC bio manje dužan.

Šef cestarskog sindikata smatra da opljačkani novac treba vratiti.

“Očekujem da se ovaj slučaj do kraja istraži, da se odgovorni kazne i da se vrati opljačkani novac”, izjavio je Stanić.

Nakon što je Stanić lani u listopadu kazneno prijavio Kalmetu, on je protiv njega podnio tri kaznene prijave, tvrdeći da ga je oklevetao povezivanjem s financijskim malverzacijama u cestogradnji.

Izvor: Agencije