‘Usamljeni vukovi’ nova prijetnja ISIL-a

Usamljeni vukovi su osobe koje izvršavaju pojedinačne napade i nisu direktno povezani sa velikim terorističkim organizacijama (Al Jazeera)

Piše: Ahmed Al-Sibai

Usred bijela dana, u samom srcu glavnog grada Tunisa, dvojica naoružanih Tunižana izveli su napad na najpoznatiji muzej ove države, koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade Parlamenta. U napadu je ubijeno oko dvadeset osoba, prije nego što su napadači eliminirani. Netom nakon toga oglasili su se i internetski računi koji podržavaju organizaciju Islamska država Iraka i Levanta, prilikom čega su uputili čestitke akciji „usamljenih vukova“.

Međutim, šta znači ovaj naziv „usamljeni vukovi“ i na koga se on zapravo odnosi?

Usamljeni vukovi su osobe koje izvršavaju pojedinačne napade i nisu direktno povezani sa velikim terorističkim organizacijama. Ovaj naziv koristi se također i za pojedinačne napade koje provode manje skupine sačinjene najviše od dvije ili tri osobe, što predstavlja novu strategiju na koju se oslanjaju džihadske grupe, naročito organizacija Islamska država Iraka i Levanta.

Američke dnevne novine Washington Post opisuju fenomen „usamljenih vukova“ kao novu „noćnu moru“, dok britanske dnevne novine Daily Telegraph smatraju kako sprečavanje “usamljenih vukova” da provedu terorističke akcije, predstavlja najveći izazov za sigurnosne službe na Zapadu.

Eksperti za sigurnost ističu da osobe koje djeluju pojedinačno predstavljaju veću prijetnju od organizacije Islamska država ili organizacije Al-Kaida, ali i drugih organizacija koje su se razvile iz njih. Prema njihovim očekivanjima, ova nova taktika bit će dosta izraženija u narednim mjesecima.

Ukoliko se vratimo na sam naziv, vidjet ćemo da se on ne odnosi samo na džihadske grupe, nego podrazumjeva svaku osobu koja krene u oružani napad zbog vjerskih, socioloških, psiholoških, pa čak i morbidnih motiva.

Luđaci i zle osobe

Washington Post ističe da postoje dvije vrste “usamljenih vukova”, a to su „luđaci i zle osobe“. Kao primjer navode američkog psihologa Nidala Hasana koji je 2009. godine otvorio vatru u vojnoj bazi Fort Hood i ubio 13 vojnika. U ovom slučaju počinitelj nije želio priznati krivicu. 

Pored toga, ovaj list navodi i slučaj iranskog emigranta Man Harona Monisa, koji je u decembru prošle godine držao desetine talaca u kafiću u Sydneju jer je patio od psiholoških poremećaja. Njegov bivši advokat opisao ga je kao poremećenu osobu koja pati od megalomanije, kao i da je imao krivični dosje i bavio se crnom magijom. 

S druge strane, Daily Telegraph navodi incident kanadskog državljanina Michaela Bagerija Beboa koji je usmrtio jednog vojnika i otvorio vatru unutar zgrade Parlamenta u glavnom gradu Kanade, Ottawi. Prema ovom listu, napad je najvjerovatnije uslijedio kao odgovor na kanadsku odluku o učešću u vojnim akcijama protiv grupe Islamska država Iraka i Levanta. Dalje objašnjavaju kako je taj čin doslovce preuzet iz literature organizacije Islamska država Iraka i Levanta, koji pozivaju svoje pristalice na ubijanje Evropljana i Amerikanca „nevjernika“ kada god se za to ukaže prilika.

Daily Telegraph pobraja i sve oblike napada koje bi „usamljeni vukovi“ mogli izvesti, poput postavljanja ručno izrađenih bombi na različita mjesta te izvođenje pojedinačnih oružanih napada, kao što je to učinio Anders Behring Breivik u Norveškoj 2011. godine. Breivik je ovim činom želio iskazati protivljenje politici svoje države po pitanju useljavanja stranaca. U ovom napadu ubijeno je na desetine ljudi. 

List, također, ističe da je veoma teško spriječiti napade kao što su ovi, s obzirom da vlasti moraju imati informacije o tome da neka osoba namjerava počiniti ove zločine.

Poziv na ubijanje

Amerikanci i Evropljani osjećaju sve veći strah zbog toga što ekstremisti „podstiču“ svoje pristalice na pojedinačne akcije, umjesto da provode svoje planove u grupama, što je lakše otkriti i spriječiti.

Izgleda da strahovi postaju realnost. Sve su veće mogućnosti da bi se borci koji se vraćaju u svoje države iz Iraka i Sirije mogli pretvoriti u „usamljene vukove“ i izvesti napade koji će potresti njihove države. To je navelo šefa policije Scotland Yarda na opreznost zbog opasnosti koja prijeti britanskoj sigurnosti, s obzirom na veliki broj omladine koja je napustila Britaniju i pristupila džihadskim redovima u Siriji. Prema nekim procjenama, taj broj sedmično iznosi pet osoba.

U tom kontekstu, Daily Telegraph pojašnjava da se ova omladina vraća u Britaniju nakon što se napune idejama islamskih grupa. Pored njih, tu su i oni „koji se okreću radikalizmu slijedeći radikalne ideje prisutne na internetu, gdje se pristalice ovog usmjerenja pozivaju na ubijanje nedužnih građana s ciljem približavanja Bogu.“

Nakon napada na nacionalni muzej Bardo u Tunisu, veliki broj računa koji podržavaju organizaciju Islamska država Iraka i Levanta pokrenuli su hashtag  #bitka_Tunis (غزوة_تونس#). Upućene su i čestitke „usamljenim vukovima“ koji su predstavljeni kao heroji, te su i drugi „vukovi“ pozvani na ubijanje ,”krstaša, otpadnika i nevjernika” kako su ih opisali, posebno američkih vojnika, a od jednog broja njih, ISIL je uspio objaviti podatke i adrese.

Izvor: Al Jazeera