Usaglašen zakon o zaštiti žiranata u FBiH

Zakon predviđa zaštitu žiranata tako što obavezuje banke da prvo iscrpe sve mogućnosti za naplatu od glavnog dužnika.

BiH, Žiranti, Krediti, Zaduživanje, Federacija BiH, Jemci
U 2012. godini u BiH više od 200.000 žiranata je bankama vratilo blizu 12,5 miliona eura kredita [Al Jazeera]

Zakon o zaštiti jemaca u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine usaglašen je na sjednici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta u u četvrtak u Sarajevu i može stupiti na snagu po objavi u Službenim novinama.

Ovaj zakon odobren je i ranije u Predstavničkom domu, a nedavno i u Domu naroda, ali nije mogao stupiti na snagu jer je u drugom domu (Domu naroda) odobreno i 36 amandmana, zbog čega se tekstualno razlikovao u dva doma, pa ga je trebalo usuglasiti, prenosi Fena.

Nijedan zakon ne može biti operativan ako u oba doma ne bude odobren u istom tekstu.

Prihvatanje amandmana

Usaglašavanje je postignuto tako što je u četvrtak Predstavnički dom odobrio, uz osnovni tekst zakona, i 36 amandmana prihvaćenih u Domu naroda.

U osnovi, zakon predviđa zaštitu žiranata tako što obavezuje banke da, u slučaju neuredne otplate kredita odobrenih klijentima, prvo iscrpe sve mogućnosti za naplatu od glavnog dužnika, pa tek onda posežu za obavezama žiranata.

Zakon je predložila poslanica u Predstavničkom domu Aida Čikić (Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine), ističući da u sadašnjoj praksi banke olako pozivaju žirante čim glavni dužnik ne izmiruje uredno kreditne rate.

U 2012. godini u Bosni i Hercegovini više od 200.000 žiranata je bankama vratilo blizu 12,5 miliona eura kredita.

To znači da je svako od njih platio u prosjeku 1.500 eura.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.