US News: Srbija i dalje najmoćnija zemlja regije

Iako je u odnosu na prošlu godinu pala jedno mjesto, Srbija je i dalje daleko moćnija od drugih država regiji (EPA)

Prema najnovijoj rang listi, Sjedinjene Američke Države su zadržale mjesto najmoćnije zemlje na svetu u 2019. godini, a u stopu je prate Rusija i Kina.

Rang lista “US News and World Report” razmatra političke i finansijske utjecaje jedne zemlje, kao i njene međunarodne saveze, snagu njene vojske i kako ona djeluje kao međunarodni lider, a prema njoj Srbija se nalazi na 52. mjestu.

Od država iz regije u top 80 uvrštena je i Hrvatska, koja se nalazi na 75. mjestu, te Slovenija na 78. poziciji.

“US News and World Report” opisuje SAD kao “dominantnu ekonomsku i vojnu silu na svijetu” i zemlju koja ima veliki kulturni utjecaj na svet zbog toga što se njena popularna kultura ispoljava u knjigama, filmovima, muzici i TV emisijama širom sveta, prenosi Tanjug.

Južna Koreja umjesto UAE-a

Rusija se opisuje kao najveća svjetska zemlja po kopnenoj masi i koja dijeli granicu sa više od deset zemalja, a velika moć te zemlje objašnjava se ekonomskim rastom koji dolazi od rezervi nafte i uglja, i naglaskom na vojsci.

Kina ima najveće svjetsko stanovništvo i drugu najveću svjetsku ekonomiju, a kako se navodi u izvještaju, doživjela je brz ekonomski razvoj, iako milioni ljudi još žive ispod granice siromaštva.

Na četvrtom i petom mjestu su Njemačka i Velika Britanija, a zatim slijede Francuska, Japan, Izrael i Saudijska Arabija.

Prvih devet zemalja su isto bile rangirane i prošle godine, dok je ovoga puta u top 10 ušla Južna Koreja umjesto Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Najveće iznenađenje na listi je Irak, zemlja koja je uništena ratovima i terorističkim napadima, a koji se prošle godine nije nalazio među 80 rangiranih, a sada je na visokom 19. mjestu.

Iako je u odnosu na prošlu godinu pala jedno mjesto, Srbija je i dalje daleko moćnija od drugih država regiji.

Ispod Srbije na ovoj listi su članice NATO-a, Rumunija (70), Mađarska (71) i Bugarska (73), prenosi Blic.

Kako se navodi, danas je Srbija parlamentarna demokratija, a Svjetska banka je klasificira kao zemlju srednjeg dohotka sa ekonomijom koja prelazi iz dominacije državnog sektora u tržišni model.

Izvor: Agencije