Urušava se izraelska nada o energetskoj nezavisnosti

Pronalazak rezervi prirodnog gasa u blizini izraelske obale trebao je toj državi osigurati energetsku nezavisnost. Međutim, pronalazak još većeg nalazišta u Egiptu, kao i trzavice u Parlamentu Izraela, ugrozili su taj san.

Prije pet godina Izraelci su dobili dobre vijesti o pronalasku ogromnih količina zemnog plina, i to samo 150 kilometara od obale Sredozemnog mora. Mogućnost energetske nezavisnosti izazvala je široko odobravanje. Procjenjuje se da se u nalazištu Leviathan nalazi više od 600 milijardi kubnih metara zemnog plina. Količina je to dovoljna da opskrbljuje državu veličine Turske cijelo desetljeće.

Osim toga, izvoz plina u susjedne države popravio bi bilateralne odnose u regiji, ali zbog političkih nesuglasica i kašnjenja uzbuđenje je splasnulo.

“Ukoliko se ova politička i regulatorna blokada izgradnje nastavi, Izrael može izgubiti priliku da razvije ovo ogromno plinsko polje”, smatra Amit Mor, energetski konsultant.

Ipak, izgleda da će kašnjenje koštati izraelske vlasti još više, s obzirom na to da je nedavno otkriveno još jedno plinsko polje u blizini obale Egipta. Polje nazvano Zuhur otprilike je 10 posto veće od Leviatana i najveće je u cijelom Sredozemlju. Izrael se nadao da će Egipat biti glavno tržište za plin koji su pronašli, iz Zapadnog Jerusalema javlja novinar Al Jazeere Scott Heidler.

Pitanje nacionalne sigurnosti

“Izgradnja plinskog polja Leviathan kasni već godinama, jer se u izraelskom parlamentu, Knessetu, ne mogu dogovoriti o regulativi, cijenama i podjeli zarade”, ističe on.

Postoji i mišljenje da zastoj u razvoju polja Leviathan može imati implikacije po nacionalnu sigurnost. Trenutno 60 posto električne energije proizvedene u Izraelu i Palestini dolazi sa jednog mnogo manjeg polja zemnog plina.

“Dođe li do tehničkog problema, ili, recimo, planiranog napada na polje – ako Hamas ispali raketu, ili ako Hezbollah napadne – i Izrael i Palestina će ostati u mraku”, objašnjava Mor.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se zalaže za što brži početak radova, a u Knessetu je nedavno izglasana neobvezujuća deklaracija u tom pravcu.

Međutim, neki su zabrinuti da će izraelsko-američke kompanije koje su dobile koncesiju na eksploataciju plina imati monopol, a država će ostati bez prihoda. Sve dok se razlike ne prevaziđu, zemni plin neće poteći sa dubine od pet kilometara ispod površine Sredozemnog mora.

Izvor: Al Jazeera