Uređaji za virtualnu realnost: Put u fantastične svjetove

VR uređaji omogućavaju korisnicima da se nađu u situacijama koje ne bi mogli zamisliti u stvarnom životu (Getty Images)

Piše: Mario Pejović

Pogledate lijevo, a tamo trči krdo bizona. Okrenete glavu nadesno, a tamo se saveznički vojnici iskrcavaju na pješčanim plažama Normandije, dok po njima pucaju njemački vojnici iz bunkera na brdu. Čujete zastrašujuću buku, pogled vam pobjegne ka nebu, a iznad vas u pravilnoj formaciji lete eskadroni svemirskih letjelica.

I dok vam srce lupa od svih tih prizora, čujete zlokobno režanje iza vas. Okrenete se i izbliza vidite oštre očnjake bengalskog tigra. Ili možda dinosaurusa, King Konga, zastrašujućeg “osmog putnika”, tuđinca iz mašte Ridleyja Scotta… i budete sretni jer se nalazite u svom dnevnom boravku.

Sve ovo bi prosječnom ljubitelju elektroničkih igračaka moglo biti dostupno od ove godine, zahvaljujući uređajima za virtualnu realnost (VR), koji će korisnicima omogućiti da zarone u fantastične svjetove ili da posjete udaljene destinacije.

Novinar IT portala info.ba Senad Matić Karić pojašnjava da su VR uređaji kombinacija računara, headseta nalik naočalama, senzora za praćenje pokreta i druge opreme kojima se prikazuje i simulira virtualni svijet u korisnikovom širokom vidnom polju.

Poput maske, oni zaklanjaju oči i čitav vidokrug korisnika nadomještaju novim, virtualnim prostorom, putem ugrađenih ekrana.

“Na taj način nam je omogućeno da posmatramo ili istražujemo virtuelni svijet skoro kao da se zaista nalazimo u njemu”.

Virtualna posjeta

Zamislite sljedeći scenarij: želite otići na neku utakmicu, ali vam je karta preskupa i put prekompliciran, navodi Matić Karić.

“Na raspolaganju imate i drugu opciju – kupovinu jeftinijeg VR prenosa uživo, gdje možete imati najbolji pogled na akciju te razgledati teren i ljude oko sebe kako želite kao da ste stvarno na meču”.

Slična ponuda bi se mogla naći u turističkoj industriji, odnosno posjećivanju udaljenih destinacija iz fotelje, ili u obilasku znamenitih građevina širom svijeta.

Takvi uređaji se mogu kombinirati sa vanjskim poticajima radi pojačanog efekta u virtualnom svijetu, dodaje Matić Karić.

‘Let u svemir’

Tako je, navodi on, britanski zabavni park Alton Towers nedavno najavio VR voz smrti u kojem će “let” kroz svemir i galaksije u virtualnom svijetu biti usklađen sa zavojima i okretima voza smrti. Na taj način će gosti, koji će ležati u vagonima sa VR headsetima, imati utisak kao da su stvarno lansirani u svemir.

Iako su bombastično najavljivani kao budućnost industrije zabave, 3D televizori nisu široko prihvaćeni, što donekle sije zrno sumnje u vezi budućnosti VR uređaja.

Dragan Petric, izvršni urednik Buga, hrvatskog časopisa posvećenog informatici i tehnologiji, smatra da će nova “zvijezda” industrije zabave biti mnogo bolje prihvaćena od 3D televizora.

“VR uređaji donose posve novo prirodno iskustvo konzumiranja digitalnog sadržaja, za razliku od 3D televizora, kod kojih je to iskustvo bilo neprirodno. Također, VR uređaji donose kudikamo širu paletu mogućnosti primjene od relativno neupotrebljive tehnologije 3D televizora”, ocijenio je Petric.

Matić Karić dodaje da su 3D televizori predstavljali diskutabilno poboljšanje konzumiranja sadržaja u kojim se moglo uživati bez velikih problema, dok je VR sasvim novi nivo zabave i rada, koji će sa sobom donijeti sasvim novi skup proizvoda.

“Naprimjer, VR kaciga u kombinaciji sa dodacima kao što su feedback prsluci, posebna sjedišta i pomične platforme, a koji su sinhronizovani sa dešavanjima u virtuelnom svijetu, mogu zavarati mozak i izazvati uživljavanje u zabavne sadržaje daleko bolje od dosadašnjeg sjedenja pred ekranom sa kontrolerom u rukama”.

Iako su većem dijelu javnosti videoigre glavni sinonim za korištenje VR uređaja, izvršni urednik Buga ističe da se ta tehnologija već uveliko koristi u komercijalnim djelatnostima, u nauci i medicini, vojnoj industriji, a sada postaje dostupna i običnim potrošačima.

VR se može koristiti – i već se koristi – za obuku vojnika, prije svega pilota, za obuku ljekara ali i pomoć pri operacijama. Zahvaljujući VR uređajima kompleksne i skupe obuke mogu biti znatno jeftinije.

Široka primjena

“Paleta potencijalnih primjena VR-a je poprilično široka i to je jedan od jamaca uspjeha VR-a i tolikog hypea koji se oko VR-a stvorio”, smatra Petric.

Val širokodostupnih VR uređaja predvode Samsung Gear VR, koji se na tržištu pojavio krajem prošle godine, te Oculus Rift, PlayStation VR, HTC Vive, Microsoft HoloLens… koji će kupcima biti dostupni tokom 2016, što ovu godinu u neku ruku i čini godinom virtualne realnosti, a Petric ističe da za svim uređajima postoji veliki interes javnosti.

Intimna zabava

VR uređaji bi trebali donijeti revoluciju u konzumiranju erotskih sadržaja i to je jedna od ključnih stvari zbog kojih će ova tehnologija doživjeti veliku popularnost, ocjenjuje Senad Matić Karić.

“Egzotični svijet kojeg korisnici u privatnosti svoja četiri zida mogu istražiti, ‘opipati’ i primati povratne reakcije iz njega, za mnoge ljude predstavlja ispunjenje maštarija kada je zabava u pitanju”, navodi novinar IT portala info.ba.

 

“Osobno sam ih isprobao većinu i iz mojeg iskustva HTC Vive u ovom trenutku nudi najviše, no već sada je evidentno i da će najviše koštati”, rekao je izvršni urednik Buga.

Sa druge strane, Matić Karić kao favorita vidi Samsung Gear VR, i to zbog dva razloga, a to su relativno niska cijena te činjenica da Samsung ima tradiciju gradnje partnerstva, što im ide u prilog.

Iako regija uobičajeno kasni za svjetskim trendovima, stručnjaci za IT smatraju da će i VR uređaji relativno skoro biti dostupni na tržištima regije, gdje bi trebali naći na dobar odziv korisnika.

“U daljoj budućnosti će VR uređaji postati dio svakodnevice, a siguran sam da će i u ne tako dalekoj budućnosti makar svako tehnički opismenjeno kućanstvo – dakle ono koje danas posjeduje makar jedno računalo – imati i barem jedan VR uređaj”, kazao je Petric.

Prihvaćenost u našoj regiji bit će podjednako intenzivirana kao što je bio slučaj i s bilo kojim drugim savremenim tehnološkim dosegom, što znači da ćemo kasniti za “zapadnim” svijetom, ali vrlo neznatno, ocjenjuje izvršni urednik Buga.

“Kod nas ljudi itekako vole nove tehnološke novotarije”.

Upravo zbog toga se 28. januara u Kinu Europa u Zagrebu organizira Bug Future Show 2016, gdje će se gotovo svi aktualni VR uređaji moći isprobati i gdje će se održati panel rasprava u kojoj će sudjelovati regionalni predstavnici svih tržišno relevantnih tabora na VR tržištu, naglasio je Petric.

Ulaz je besplatan, ali je nužno obratiti se redakciji Buga za pozivnice.

Novinar Infa Senad Matić Karić dodaje da će VR uređaji morati biti dostupni u regiji, jer ako ne bi bili, to bi bilo isto kao da nam nisu dostupni pametni telefoni ili grafičke kartice.

“Jednostavno, nije riječ o servisima čija dostupnost zavisi od marketinških ugovora, nego o proizvodima na kojima se gradi nova platforma i koji mogu imati korisnu upotrebu u svim dijelovima svijeta”, smatra Matić Karić. 

Ipak, kao i svaka nova “igračka”, VR uređaji dostupni široj javnosti će zahtijevati i nešto (bar u početku) dublji džep.

“Cijene će biti raznorazne, od stotinjak dolara do preko tisuću dolara, ovisno o kvaliteti, autonomiji, dostupnosti sadržaja i drugim faktorima, a svakako je prirodno da će cijena s vremenom padati, odnosno da će kvaliteta za isti rang cijene rasti”, smatra Petric.

Izvor: Al Jazeera