Ured AfD-a u sjedištu nacista: Svastike iznad vrata

Bundestag je morao pronaći dodatni kancelarijski prostor jer je broj zastupnika porastao na 709 (Reuters)

Novoizabrani zastupnici njemačke liberalne Partije slobodnih demokrata (FDP) i ultradesničarske Alternative za Njemačku (AfD) dobili su kancelarije u zgradi u kojoj se nalazilo sjedište nacističkog Ministarstva unutrašnjih poslova, objavili su njemački mediji.

Iznad vrata pojedinih kancelarija zastupnika ove dvije stranke, koji će danas prisustvovati prvoj sjednici Bundestaga u novom sazivu, nalaze se u mramoru ugravirani kukasti krstovi, javlja Bild, a prenosi Tanjug.

Bundestag je morao pronaći dodatni kancelarijski prostor jer je broj zastupnika porastao na 709 u odnosu na 630, koliko ih je bilo u prethodnom sazivu, kao posljedica složenog njemačkog Izbornog zakona i variranja broja zastupnika nakon svakog izbornog ciklusa.

Svastike zamaskirane do 1988. godine

Navodi se da je u zgradi u kojoj će biti kancelarije zastupnika FDP-a i AfD-a nekad bilo smješteno i Ministarstvo pravosuđa komunističke Istočne Njemačke i da su svastike bile zamaskirane sve do 1988, kad su tokom renoviranja zgrade ponovno otkrivene.

Ovo neće biti prvi put da se zastupnici smještaju u kancelarije u toj zgradi s obzirom na to da je u prethodnom sazivu Bundestaga tu bilo smješteno približno 30 predstavnika konzervativnog saveza Kršćansko-demokratske unije njemačke kancelarke Angele Merkel i sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije.

Izvor: Agencije