Urbonas: Mentalitet borca karakterizira reprezentativce Srbije

Valdas Urbonas: Balkanski timovi imaju dugu i zavidnu nogometnu tradiciju (EPA)

Reprezentaciju Srbije čine vrhunski nogometaši i stalni mentalitet borca, zbog čega će se sigurno takmičiti za prva dva mjesta koja vode na Evropsko prvenstvo naredne godine, kaže za Al Jazeeru selektor nogometne reprezentacije Litvanije Valdas Urbonas.

S njim smo razgovarali pred početak ciklusa kvalifikacija za EURO 2020. godine, koje će biti održano u 12 različitih država i gradova širom Starog kontinenta. Litvanci su u grupi B zajedno sa Srbijom, Portugalom, Ukrajinom i Luksemburgom, kod koga i gostuju na početku kvalifikacija 22. marta.

Urbonas navodi kako se na njegovoj listi nalaze trenutno najbolji igrači koje ova baltička država ima.

“Pozvali smo sve igrače koje smo željeli. Sretan sam što nema povrijeđenih igrača, stoga sam veoma zadovoljan stanjem”, ističe on.

Urbonas je tek od februara ove godine na čelu litvanskog tima, koji se u posljednje vrijeme i ne može pohvaliti dobrim rezultatima. Ističe kako se svaki protivnim mora maksimalno poštovati.

Pobjede Srbije u Ligi nacija

“Također, svakoj utakmici moramo pristupiti veoma ozbiljno i razumjeti kako je neophodno dati sve od sebe kako bi se iskoristile snage ima i došlo do dobrog ishoda.”

Smatra da bi tri boda sa gostovanja kod Luksemburga bila bi odlična na početku kvalifikacija.

“Zaista bi to bio idealan start, naravno ne samo za Litvaniju, već i za svaki drugi tim. Za nas će to biti malo problematična situacija, pošto počinjemo kvalifikacije za EURO bez ijednog prijateljskog meča uoči starta kvalifikacija. Mislim kako će i naši igrači jako željeti pozitivan početak, koji bi nam bio vjetar u leđa za nastavak.”

Na pitanje o favoritima grupe, sagovornik Al Jazeere odgovara: “Kada je o tome riječ, u našoj grupi je aktuelni evropski prvak Portugal te Srbija, koja je prošle godine igrala na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. To dovoljno govori kako će se ova dva tima boriti za prvo mjesto u grupi.”

Srbija je prošle godine igrala protiv Litvanije u Ligi nacija i nanijela joj dva poraza. U Viljnusu je bilo 1:0 za “Orlove”, dok je u Beogradu domaći tim slavio sa uvjerljivih 4:1.

“Očito je kako je riječ o veoma jakom protivniku. Istakao bih nekoliko jakih tačaka te reprezentacije: ima jake pojedince, koji igraju u vodećim klubovima, tu je u vječni borbeni mentalitet tima. Imaju jak, jedinstven timski duh i dobru mikroklimu unutar tima. Sve to čini odličan tim”, navodi Urbonas.

Dodaje kako, “ukratko, balkanski timovi imaju dugu i zavidnu nogometnu tradiciju”.

Odlične balkanske reprezentacije

“Oni su i veoma značajni u evropskom nogometnom kontekstu. Mislim kako balkanske reprezentacije imaju odlično shvatanje ove igre te posjeduju odlične tehničke kvalitete.”

Davanjem prava na organizaciju i domaćinstvo u sklopu EURO-a 2020, Evropska nogometna asocijacija – UEFA pruža novi impuls za razvoj ovog sporta, ističe litvanski selektor.

“Mislim da je to [12 država domaćina] dobra odluka. Takoreći, mapa Evropskog prvenstva postaje šira i pokriva mnogo više ljudi. Za divljenje je to koliko UEFA investira kako bi vrhunski nogomet stigao do raznih uglova Evrope – od Dublina do Bakua i od Sankt Peterburga do Bilbaa.”

Takav projekt je, kako smatra Urbonas, nedavno okončana Liga nacija.

“To je još jedan projekat koji pokazuje pozitivan napredak UEFA-e ka boljoj nogometnoj budućnosti. Sam turnir ohrabruje takmičenje, jer su prijateljske utakmice izgubile karakter i ciljeve. Raspoređivanje reprezentacija u divizije dovelo je do imperativa postizanja dobrog rezultata. Liga nacija je i odlična prilika za male države da se izbore za Evropsko prvenstvo”, zaključuje sagovornik Al Jazeere.

Pozvani igrači

Černych (22) je kapiten i najbolji strijelac od pozvanih reprezentativaca Litvanije [EPA]

Za predstojeće dvije utakmice u martu selektor Urbonas pozvao je slijedeće nogometaše:

Golmani: Ernestas Šetkus (Hapoel Haifa, Izrael), Džiugas Bartkus (Ironi Kiryat, Izrael), Emilijus Zubas (Bnei Yehuda, Izrael).

Odbrana: Algis Jankauskas (Suduva Marijampole, Litvanija), Rolandas Baravykas (Žalgiris Vilnius, Litvanija), Markas Palionis (Jahn Regensburg, Njemačka), Rimvydas Sadauskas (Stumbras, Litvanija), Linas Klimavičius (Dinamo Bukurešt, Rumunija), Vaidas Slavickas (Suduva Marijampole, Litvanija), Egidijus Vaitkunas (Kauno Žalgiris, Litvanija), Vytautas Andriuškevičius (Suduva Marijampole, Litvanija).

Vezni red: Vykintas Slivka (Hibernian, Škotska), Arturas Žulpa (Tobol, Kazahstan), Donatas Kazlauskas (Riteriai, Litvanija), Deimantas Petravičius (Falkirk, Škotska), Modestas Vorobjovas (Žalgiris, Litvanija), Mantas Kuklys (Zhetysu, Kazahstan), Saulius Mikoliunas (Žalgiris, Litvanija), Justinas Marazas (Wisla Plock, Poljska).

Napad: Arvydas Novikovas (Jagiellonia, Poljska), Fedor Černych (Dinamo Moskva, Rusija), Nerijus Valskis (Hapoel Tel Aviv, Izrael), Paulius Golubickas (Suduva, Marijampole, Litvanija).

Teška 2018. godina

Luksemburg i Litvanija do sada su odigrali dvije međusobne utakmice, obje prijateljskog karaktera. Litvanci su slavili 1:0 u Luksemburgu 12. augusta 2009. godine, dok su Luksemburžani bili bolji 2:1 četiri godine i dva dana kasnije, 14. augusta 2013. godine.

Nakon utakmice u Luksemburgu, Litvanci igraju prijateljsku utakmicu protiv Azerbejdžana u Bakuu, da bi kvalifikacije nastavili revanšom protiv Luksemburžana 7. juna u prijestolnici Viljnusu. Naredni rival izabranicima Urbonasa bit će Srbija, protiv koje će igrati u Beogradu 10. juna.

Septembar je Litvancima rezerviran za domaće utakmice protiv Portugala (7. septembar) i Ukrajine (10. septembar), 11. oktobra gostuju Ukrajincima, tri dana kasnije domaćini su reprezentaciji Srbije, a kvalifikacije okončavaju gostovanjem kod Portugala 14. novembra.

Reprezentacija Litvanije prošle godine odigrala je 14 utakmica i upisala tek dvije pobjede i to protiv Armenije (1:0, Erevan) i Šri Lanke (2:0, Kolombo) – oba su meča bila prijateljskog karaktera. U Ligi nacija su pretrpjeli šest poraza, po dva od Srbije, Crne Gore i Rumunije.

Nogometni savez Litvanije osnovan je 1922. godine, godinu kasnije je primljen u Svjetsku nogometnu asocijciju – FIFA, a član UEFA-e je od 1992. godine. Prvi meč reprezentacija odigrala je protiv susjedne Estonije 24. juna 1923. godine, kada su Estonci slavili 5:0. Upravo protiv Estonije je Litvanija upisala najuvjerljiviju pobjedu – 7:0 1995. godine u Rigi (Latvija), a najteži poraz Litvancima je nanio Egipat 1924. godine u Parizu, kada su Egipćani slavili sa 10:0.

Najviše nastupa sakupio je Andrius Skerla (84), a najbolji strijelac litvanskog nacionalnog tima u historiji je Tomas Danilevičius sa 19 postignutih golova.

Izvor: Al Jazeera