Uragan Michael na Floridi odnio šest života

Ulice su nakon uragana prekrivene granjem drveća, dijelovima krovova i staklom (EPA)

Razorni uragan Michael odnio je najmanje šest života u poljednja dva dana, dok tisuće vojnika i spasilaca na sjeverozapadu Floride sudjeluju u akciji spašavanja, raščišćavanju ulica i ponovnoj uspostavi opskrbe električnom energijom.

“Bio je snažan, doista snažan”, rekao je za AFP John Huskey, stanovnik Panama Cityja, turističkog mjesta koje je uragan četvrte od pet kategorija zahvatio svom snagom u srijedu, kada je stigao na kopno.

Razmjeri štete još nisu poznati, ali se zna da je u uraganu poginulo najmanje šestero ljudi.

Neprepoznatljivi gradovi

Reporterti AFP-a javljaju kako su ulice Panama Cityja prekrivene granjem drveća, dijelovima krovova i staklom, jer je vjetar prethodno gotovo tri sata harao ulicama.

U tom obalnom gradu drveće je rušilo električne vodove i padalo preko cesta, pročelja su doslovno nestala i mogla se vidjeti unutrašnjost kuća. Jahte u marini vjetar je bacao jedne na druge.

Dvije bolnice u gradu su oštećene. Nekoliko kilometara istočnije, u zračnoj bazi Tyndallu koja se našla na “izravnom” udaru uragana, “šteta je znatna”, navodi se u priopćenju objavljenom na njezinoj mrežnoj stranici.

Stradao je i grad Alford, 70-ak kilometara od Panama Cityja, gdje su oštećene trgovine, kuće i benzinske crpke.

Veliki broj domova bez struje

Stotine tisuća ljudi ostali su bez električne energije u nekoliko država na jugoistoku Sjedinjenih Država, pa tako i gotovo 390.000 na Floridi, 130.000 u Južnoj Karolini i 220.000 u Sjevernoj Karolini.

Uragan Michael koji je pratio vjetar od 250 kilometara na sat oslabio je i prešao u tropsku oluju. Pošto je protutnjao Floridom, prešao je u Alabamu i u Georgiju, a zatim se uputio prema Južnoj i Sjevernoj Karolini.

Predsjednik Donald Trump je u međuvremenu proglasio stanje prirodne katastrofe na Floridi, što će omogućiti deblokiranje veće savezne pomoći, navodi se u priopćenju Bijele kuće. Trump je izvanredno stanje proglasio i za Georgiju.

“Obnova će biti brza. Učinit ćemo sve da bude brza”, obećao je Trump u razgovoru za mrežu Fox News.

Trump nazvao uragan ‘bolidom’

Uragan je bio “nevjerojatno snažan i razoran”, komentirao je, nazivajući ga “bolidom”.

Sezona uragana traje od lipnja do studenog.

SAD je lani bio na udaru osam jakih oluja i triju velikih uragana – Irme, Marije i Harveyja. Potonji je prouzročio štetu od 125 milijarda dolara i poplavio metropolu Houston.

Izvor: Agencije