Uragan Florence prijeti milionima Amerikanaca

Uragan će najsnažnije pogoditi Južnu i Sjevernu Karolinu te Virdžiniju (EPA)

Najmanje 10 milijuna stanovnika u tri američke države upozoreno je na opasnost od uragana Florence, potvrdila je američka Nacionalna meteorološka služba.

Uragan Florence je oslabio i sada se klasificira kao uragan treće kategorije, priopćio je Nacionalni centar za uragane SAD, ali se ta vremenska nepogoda i dalje smatra izuzetno opasnom.

Uragan se nalazi na 750 kilometara od obala Južne Karoline, a zabilježeni su vjetrovi do 205 kilometara na sat, prenosi Reuters.

Iz Centra za uragane upozoravaju kako i dalje postoji opasnost po živote ljudi, zbog obilnih padalina i olujnih naleta vjetra.

U međuvremenu su i elektroenergetske kompanije potvrdile da bi zbog uragana bez struje moglo ostati tri četvrtine od njihovih četiri milijuna korisnika u Južnoj i Sjevernoj Karolini, prenosi AP.

Upozoreno je i da bi prekid u opskrbi strujom mogao potrajati tjednima.

Naređena evakuacija za 1,7 miliona ljudi

Zatvorene su i luke u Južnoj i Sjevernoj Karolini.

Američki predsjednik Donald Trump poručuje kako je zaštita života najviši prioritet i pozvao one koji žive na putu uragana da poslušaju naredbe za evakuaciju.

Po njegovim riječima, Florence bi mogao biti “jedan od najjačih uragana koji su ikada pogodili Istočnu obalu”.

Prethodno su federalne i lokalne vlasti u tri američke države – Sjeverna i Južna Karolina te Virdžinija, naredile evakuaciju 1,7 milijuna ljudi s priobalnog područja uoči dolaska potencijalno katastrofalnog uragana.

The Washington Post navodi da je tako obimna evakuacija naređena na osnovu iskustava iz prošlogodišnje sezone uragana, koji su pogodili Teksas, Floridu i Portoriko.

Izvor: Agencije