Uragan bi mogao okrznuti Evropu od Španije do Irske

Ophelia će do ponedjeljka postati posttropski ciklon, ali i dalje bi mogla razvijati orkanske vjetrove (EPA)

Uragan Ophelia, veliki tropski sistem koji se nedavno formirao nad Atlantikom, a u četvrtak prerastao u uragan prve kategorije, mogao bi zahvatiti dijelove Evrope, javljaju mediji.

Kako javlja američki Weather Channel, Ophelia bi već ovog vikenda mogla okrznuti portugalsko otočje Azore, a zatim slijedi najzanimljiviji dio njene putanje, koja se, prema trenutnim prognostičkim modelima, proteže sve do Irske, prenosi Fena.

Ophelia je već deseta oluja ove sezone na Atlantiku koja je dobila ime, što se nije dogodilo od 1893. godine, izjavio je meteorolog Phil Klotzbach, specijaliziran za tropske oluje, a koji radi na Univerzitetu Colorado State.

Također, čini se da će biti tek 15. zabilježeni uragan koji je okrznuo Azore od 1851. godine.

Američki Nacionalni centar za uragane predviđa da će Ophelia do ponedjeljka, putujući lagano prema sjeveroistoku, zapadno od Pirenejskog poluotoka, postati posttropski ciklon, ali i dalje bi mogla razvijati orkanske vjetrove.

Vjetar i kiša

Središte oluje trebalo bi ostati daleko od kopna, ali bi njeni rubovi, taman negdje dok bude u tranziciji iz tropske oluje u posttropski ciklon, trebali donijeti snažan vjetar i obilnu kišu na zapadnim obalama Španije i Portugala.

To je dosad, otkad postoje mjerenja, zabilježeno samo dvaput – u oktobru 1842. i oktobru 2005, kad su spomenute dvije države pogodili ostaci uragana Vincea, koji je tada već postao tropska depresija.

Britanski meteorološki zavod već je posredstvom Meteoalarma izdao žuta upozorenja zbog snažnog vjetra koji se očekuje u Škotskoj, Velsu i zapadnoj Engleskoj. Meteorolozi u Irskoj također su izdali žuta upozorenja za cijelu državu.

Izvor: Agencije