Upućena tužba: Vlada RS-a od Federacije BiH traži 17,65 miliona eura

Uporedo s lišenjem slobode, na osnovu zahtjeva Tužilaštva i naredbe Suda Bosne i Hercegovine obavljaju se pretresi objekata koje koristi osumnjičeni (Fena)

Vlada bh. entiteta Republika Srpska uputila je danas Sudu Bosne i Hercegovine tužbu protiv Federacije BiH zbog duga od raspodjele prihoda od indirektnih poreza u vrijednosti od oko 17,65 miliona eura.

„Tužba je podnijeta radi naknade štete od 34.571.047 KM i odnosi se na period od jula 2017. do decembra 2018. godine“, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću prenosi agencija Beta.

U obrazloženju je navedeno da Republika Srpska podnosi tužbu protiv Federacije BiH radi naknade štete zbog „neodobravanja nespornih prijedloga odluka o obračunu koeficijenata za raspodjelu indirektnih poreza od jula 2017. godine do decembra 2018. godine i prijedloga obračuna drugog privremenog poravnanja između entiteta za 2017. godinu“.

‘Novac koji pripada RS-u ide na račun FBiH’

Institucije Republike Srpske dale su saglasnost na tužbu koju je pripremilo Pravobranilaštvo Republike Srpske, navedeno je iz Vlade entiteta RS.

Naglašeno je da se, zbog neusvajanja novih koeficijenata za raspodjelu sredstava od indirektnih poreza, novac koji pripada Republici Srpskoj sliva na račun Federacije BiH.

„Vlada Republike Srpske bila je spremna i otvorena za saradnju, ali je, zbog opstrukcija Ministarstva finansija Federacije BiH i izostajanja rješenja, s ciljem zaštite budžeta i prava građana RS-a, zatražila nadokandu štete sudskim putem“, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Agencije