Uprkos padu, Kina tvrdi kako može imati održivi rast

Wang Qishan tvrdi da su važni kvalitet i efikasnost ekonomskog razvoja (EPA)

Kineska ekonomija nastavit će postizati održiv rast usprkos globalnim nesigurnostima, izjavio je kineski potpredsjednik Wang Qishan, nekoliko dana nakon što je druga najveća svjetska ekonomija objavila podatke o najnižem rastu u gotovo tri desetljeća.

Kineski statistički ured u ponedjeljak je objavio podatke koji pokazuju da je ekonomija te države u četvrtom tromjesečju prošle godine porasla za 6,4 posto na godišnjem nivou, najsporije od svjetske finansijske krize 2009. godine, dok je u cijeloj prošloj godini rast bio najmanji u posljednjih 28 godina.

“U 2019. godini će biti puno nesigurnosti, no kineska ekonomija nastavit će postizati održivi rast”, rekao je Wang delegatima na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu.

“Brzina igra ulogu. No, što je zapravo važno su kvalitet i efikasnost ekonomskog razvoja”, dodao je on, prenosi Hina.

Fiskalne i monetarne poticajne mjere

Wang je poručio da Kina ne misli da njena ekonomija dolazi do kraja ciklusa širenja te je pozvao sve države da zadrže multilateralizam i učine sve što je moguće kako se svjetske neravnoteže ne bi pogoršale.

Pad kineskog rasta u ovom kvartalu pripisuje se manjoj potražnji unutar države i trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su uvele carine na kineske proizvode. 

Analitičari Reutersa očekuju da će kineske vlasti ,zbog slabljenja aktivnosti i rasta nezaposlenosti, uvesti nove fiskalne i monetarne poticajne mjere.

Neki od njih vjeruju da rast druge po veličini svjetske ekonomije usporava oštrije nego što pokazuju službeni podaci.

Izvor: Agencije