Uprkos krizama, zašto Trumpu ne opada popularnost?

Prema posljednjim anketama, Amerikanci su i dalje duboko podijeljeni kada je u pitanju opoziv predsjednika Trumpa (EPA)

Washington – Ubrzava se tok dešavanja vezano za istragu koju provodi Zastupnički dom Sjedinjenih Američkih Država, u kojem većinu imaju demokrati, s ciljem započinjanja procedura za opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Odobrenje Zastupničkog doma SAD-a za početak službene istrage koju vode demokrati odražava strogu predanost glasanju u skladu s politikom stranke, imajući u vidu da je rezolucija koja daje formalni okvir za istragu usvojena s 232 glasa za i 196 glasova protiv.

Takva situacija ukazuje na nastavak velike polarizacije između dvije glavne stranke. Ovom odlukom se ukida tajnost svjedočenja, a počet će i televizijski prijenos saslušanja u okviru istrage naredne sedmice.

U istrazi je došlo do nevjerovatnog iznenađenja, kada je američki izaslanik u Evropskoj uniji Gordon Sundland (koji je blizak predsjedniku Trumpu) priznao je da je ukrajinskom dužnosniku rekao da pružanje vojne pomoći njegovoj zemlji ovisi o tome hoće li ukrajinske vlasti otvoriti službenu istragu o aktivnostima Huntera Bidena, sina demokratskog kandidata Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2020.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Sundland je priznao da je dogovor pod ovim uvjetima iznio na sastanku sa savjetnikom ukrajinskog predsjednika. U svom ranijem svjedočenju pred Zastupničkim domom, Sundland je negirao bilo kakav dogovor u kojem se pružanje pomoći Ukrajini povezuje s otvaranjem istrage o aktivnostima Huntera Bidena.

Objavljivanje svjedočenja

Prije toga, odbori Zastupničkog doma objavili su transkript svjedočenja niza svjedoka upućenih u pitanje američko-ukrajinskih odnosa, koja su obavljena iza zatvorenih vrata. Time je svjedocima pružena prilika da dobiju uvid u svjedočenja drugih.

Značajan razvoj događaja desio se kada je u cijelu priču upleten advokat Rudy Giuliani. Svi koji su svjedočili složili su se kako je Giuliani – prema Trumpovom smjernicama – vodio vanjskopolitička pitanja svoje zemlje daleko od očiju State Departmenta. Sundland je ukazao na to da je državni sekretar Mike Pompeo odlučio da šuti o Giulianijevim prekoračenjima, rekavši samo: „Da, to je nešto s čime se moramo nositi“.

Adam Schiff, predsjednik Odbora za obavještajne službe Zastupničkog doma, izjavio je u srijedu da je njegov odbor prošle srijede održao prvo javno saslušanje u istrazi o opozivu američkog predsjednika. Pred Odborom su svjedočili bivši američki otpravnik poslova u Ukrajini William Taylor, zadužen za pitanje Ukrajine, kao i američka ambasadorica u Ukrajini Maria Junovich, koju je Trump smijenio s dužnosti nakon pritužbi Giulianija da predstavlja smetnju u razgovorima s ukrajinskom vladom.

Trumpov izazov

Tokom prvog predizbornog skupa nakon odluke Zastupničkog doma da započne službenu istragu o mogućnosti opoziva predsjednika, Trump je naglasio da bi u slučaju da dođe do njegovog opoziva koji vode demokrate dobio podršku gnjevne većine na izborima 2020. godine.

Prema posljednjim anketama, Amerikanci su i dalje duboko podijeljeni kada je u pitanju opoziv predsjednika Trumpa. Anketa koju je nedavno proveo Univerzitet Monmouth, u periodu od 30. oktobra do 3. novembra, pokazala je da 44 posto ispitanika podržava istragu o opozivu predsjednika, 51 posto njih se protivi tome, a 4 posto je izjavilo kako nisu odlučili u vezi s tim.

Prema anketi koju je provela agencija Gallup na 1.504 glasača u periodu od 14. do 31. prošlog mjeseca, 51 posto ispitanika podržava ideju istrage o opozivu predsjednika, dok se 49 posto protivi toj ideji.

Trump je uvjeren da republikanski glasački blok stoji na njegovoj strani. Na predizbornoj konferenciji u Mississippiju je izjavio da su “procedure za opoziv koje je pokrenula demokratska većina u Zastupničkom domu napad na samu demokratiju”. Dodao je da Amerikanci “posmatraju i vide u kojoj mjeri su te procedure nepoštene”, naglasivši da je njegovo ponašanje u ukrajinskom slučaju bilo uzorno.

Nedavne ankete javnog mnijenja pokazuju da Trump i dalje uživa ogromnu podršku među republikanskim biračima, što primorava republikanske članove Kongresa da stanu na stranu predsjednika.

Anketa koju je proveo Univerzitet u Suffolku u saradnji s novinama lista USA Today u periodu od 23. do 26. prošlog mjeseca pokazuju da 85 posto republikanaca podržava predsjednika Trumpa.

Anketa Fox Newsa provedena u periodu od 6. do 8. prošlog mjeseca pokazala je da 77 posto republikanaca podržava predsjednika Trumpa, dok je 80 posto anketiranih prije mjesec dana izrazilo podršku predsjedniku Trumpu i njegovoj politici.

Odanost republikanaca

U Washingtonu je široko rasprostranjeno mišljenje da će Zastupnički dom glasati za smjenu predsjednika i da će slučaj doći pred Senat.

Stručnjaci kažu kako će Senat stati na put bilo kakvom napretku u procesu izglasavanja nepovjerenja Trumpu, zbog protivljenja koje je izrazio lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell​, rekavši da su „demokrate u Washingtonu tražile i još uvijek traže način da ponište rezultate izbora 2016. na kojima su izgubili“.

Vođa republikanaca u Zastupničkom domu Kevin McCarthy obećao je da će se boriti protiv smjene predsjednika, navodeći istu logiku kao i senator McConnell: „Nancy Pelosi nije zadovoljna rezultatima izbora 2016. godine. Ovi izbori su gotovi“.

U novembru 2020. održavaju se izbori za sve članove Zastupničkog doma, pored 35 mandata u Senatu, uključujući 23 mjesta koja trenutno kontroliraju republikanci.

S obzirom na to da republikanci imaju većinu u Senatu sa 53 od 100 mjesta, demokratima je potrebno 20 republikanskih glasova za opoziv predsjednika, što je nezamisliv scenarij imajući u vidu trenutnu polarizaciju između dvije stranke.

Trump koristi američku podijeljenost oko pitanja opoziva predsjednika, kao i oslobađajuću presudu u istrazi Roberta Muellera o ruskom uplitanju u izbore 2016. da se predstavi kao žrtva.

Republikanska većina u Senatu stoji uz Trumpa, iako su ga neki kritizirali zbog lošeg upravljanja i lošeg ponašanja.

Neuspjeh Senata da smijeni bivšeg predsjednika Billa Clintona daje poticaja Trumpu da se održi na svojoj poziciji i nastavi borbu, što bi, ukoliko iz nje izađe kao pobjednik, povećalo njegove šanse za pobjedu na izborima 2020. godine.

Izvor: Al Jazeera