Oglasi

Upozorenje Turskoj iz EU: Sve opcije na stolu

Sve opcije ostaju na stolu za odbranu legitimnih interesa Evropske unije i njenih članica, kaže predsjednik Evropskog vijeća.
Grčka i Turska trenutno su u sporu o razgraničenju zone eksploatacije plina u istočnom dijelu Sredozemnog moraEPA

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel upozorio je da sve "opcije ostaju na stolu" u odbrani interesa Evropske unije ukoliko Turska ne bude konstruktivna u rješavanju spora u istočnom dijelu Sredozemnog mora.

Grčka, članica EU-a, i Turska, koja je grčki partner u NATO-u, trenutno su u sporu o razgraničenju zone eksploatacije plina u istočnom dijelu Sredozemnog mora.

O tom pitanju će se raspravljati na samitu EU-a u četvrtak i petak u Briselu, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Michel je u pozivu za samit naveo da će večera lidera EU-a u četvrtak navečer biti isključivo posvećena situaciji u istočnom Mediteranu i odnosima s Turskom.

'Odbrana legitimnih interesa EU-a'

"Naš cilj je stvaranje prostora za konstruktivni dijalog s Turskom, kako bi se postigla stabilnost i sigurnost u čitavoj regiji i garantiralo puno poštovanje suvereniteta i suverenih prava svih zemalja članica EU-a", naveo je Michel u pismu.

Predsjednik Evropskog vijeća je dodao da je to moguće jedino ako Turska bude bila konstruktivna.

"Sve opcije ostaju na stolu za odbranu legitimnih interesa EU-a i njenih članica", dodao je Michel.

Na samitu EU-a će, osim istočnog Mediterana, teme biti situacija u Bjelorusiji, trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navalnog i stanje u oblasti Nagorno-Karabah, gdje se sukobljavaju azerbejdžanske i armenske snage sigurnosti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.