Upozorenje građanima FBiH na nova klizišta

U vrijeme poplava dnevno padalo do 100 litara kiše po metru kvadratnom (EPA)

Piše: Sead Fadilpašić

Vlada Federacije BiH je upozorila građane da tokom vikenda izbjegavaju boravak u zonama i objektima registriranih i aktivnih klizišta i neposredno uz vodotoke.

Na osnovu inrformacija Federalnog hidrometeorološkog zavoda o meteorološkim i hidrološkim prognozama za period od 24. do 27. maja, Vlada FBiH izdala je upozorenje građanima u kojem se kaže: “U noći s petka na subotu, naročito u dane vikenda, očekuje se nestabilna vremenska situacija praćena kišom, pljuskovima, grmljavinom, mjestimično i gradom. Više padavina se očekuje u sjevernim, sjeveroistočnim i lokalno u centralnim dijelovima Bosne.”

Navodi se da su 22. maja vodostaji na svim rijekama u Federaciji BiH u laganom opadanju i najvećim dijelom ispod kota redovne i vanredne odbrane od poplava.

No, najavljeno pogoršanje vremena praćeno kišom neće donijeti nove poplave.

„Vrijeme se definitivno kvari“, kaže Damir Šantić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu i dodaje kako će u Hercegovini biti najmanje kiše, dok će u Bosni pasti do 60 litara po metru kvadratnom.

Ipak, to neće izazvati nove poplave i neugodnosti za stanovnike regije i ugroženih područja, potvrdio je Šantić za Al Jazeeru.

Za vikend se očekuju kraći pljuskovi praćeni grmljavinom, a u drugom dijelu sljedeće sedmice prave kiše.

„Između 20 i 40 litara vode po metru kvadratnom će biti sigurno. U centralnom, sjevernom i istočnom dijelu i do 60.“

Iako je to dio zemlje koji je pogođen katastrofalnim poplavama, Šantić naglašava da ova količina padavina ne bi trebala uzrokovati nove poplave.

„Poređenja radi, u vrijeme kada smo imali padavine koje su uzrokovale poplave, dnevno je padalo od 50 do 100 litara vode po metru kvadratnom“, kaže on.

Pljuskovi za vikend

Za vikend se očekuju kraći pljuskovi praćeni grmljavinom, a u drugom dijelu sljedeće sedmice prave kiše.

Direktor Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske Ivan Čačić upozorio je kako visoke temperature zraka, kakve su ovih dana u Slavoniji, mogu negativno utjecati na povećanje ranjivosti osjetljivih kategorija stanovništva, a među koje se svakako ubrajaju mještani poplavljenih sela u županjskoj Posavini, prenijeli su hrvatski mediji.

„Vrijeme se definitivno kvari“, kaže Damir Šantić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu i dodaje kako će u Hercegovini biti najmanje kiše, dok će u Bosni pasti do 60 litara po metru kvadratnom.

Najavio je i kako će u noći s petka na subotu doći do pogoršanja vremenskih prilika praćenog novim padavinama.

U županjskoj Posavini moglo bi pasti između 20 i 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Izvor: Al Jazeera