Upozorenje Barrosa Putinu

Barroso je odbacio ruske zahtjeve da se promijene neke stavke sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i EU-a (Al Jazeera)

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izrazio je u srijedu, u pismu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, zabrinutost zbog ruskog uvođenja trgovačkih barijera između Rusije i Ukrajine, što je suprotno od dogovora na osnovu  kojeg je Evropska unija pristala na odgodu primjene sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom.

Barroso je uputio pismo Putinu u kojem izražava zabrinutost zbog usvajanja ukaza u kojem se predlažu nove barijere u trgovini između Rusije i Ukrajine, javlja Hina.

„Smatramo da bi primjena toga ukaza proturječila zajedničkom dogovoru o odluci o privremenoj odgodi trgovačkog dijela sporazuma o pridruživanju”, naveo je Barroso u pismu Putinu.

Neće biti izmjena u sporazumu

On je također odbacio ruske zahtjeve da se promijene neke stavke sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i EU-a.

Barroso je podsjetio Putina da su dogovori postignuti na sastanku od 12. septembra između EU-a, Rusije i Ukrajine dio sveobuhvatnog mirovnog procesa u Ukrajini, koji predviđa poštovanje teritorijalnog integriteta te zemlje i njeno pravo da sama odluči o svojoj sudbini.

Dio toga sporazuma je davanje autonomije pobunjenim proruskim područjima na istoku Ukrajine, što je ukrajinski parlament izglasao zajedno s ratifikacijom sporazuma o pridruživanju s EU-om.

EU, Rusija i Ukrajina dogovorile su se 12. septembra da odgode primjenu sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine do 31. decembra 2015. godine, s time da će Ukrajina nastaviti imati privilegiran pristup tržištu EU-a do toga datuma i također zadržati postojeći trgovački režim s Rusijom.

Prvobitno je bilo predviđeno da se sporazum o slobodnoj trgovini počne primjenjivati 1. novembra, kao dio sporazuma o pridruživanju.

Ovo se nije dogodilo jer je Rusija zaprijetila uvesti carinu na uvoz ukrajinske robe, ukoliko Kijev nastavi s planiranim trgovinskim sporazumom do 1. novembra.

Izvor: Agencije