Upitna kontrola uvjeta Bandićeve slobode

Prvi dan slobode za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića je prošao s više pitanja nego odgovora. U srijedu navečer je pušten iz istražnog zatvora, uz kauciju i mjere opreza, poput zabrane obavljanja funkcije gradonačelnika i kontakta sa svjedocima. Međutim, i dalje nije jasno ko će ga kontrolirati, izvijestila je iz Zagreba Jasmina Kos, novinarka Al Jazeere.

Prvu zoru na slobodi nakon mjesec dana pritvora zagrebački gradonačelnik vratio se rutini – u pet do šest počela je tjelovježba. Tek je svanulo kad je završio svojih 30-tak krugova oko igrališta.

“Ja bi vas molio da me razumijete. Ja vas razumijem, vašu znatiželju, molim da razumijete i vi mene…”, kazao je Bandić novinarima.

Nema jasnih propisa

U srijedu navečer je pušten iz pritvora, nakon što je sucu obećao da neće kontaktirati sa 180 svjedoka, niti obavljati svoj gradonačelnički posao, za koji i dalje prima platu od 2.500 eura. Ko to treba kontrolirati? Jasni propisi ne postoje. Sve je stvar tumačenja.

Primjerice, Bandić u svoj ured ne smije ulaziti, ali se, recimo, smije družiti sa svojom zamjenicom, pa čak, ako poželi, kandidirati se za predsjednika Republike. Hoće li gradonačelnikove postupke kontrolirati i sudu prijavljivati njegovi saradnici, ne zna se.

“Predsjednik Skupštine Grada Zagreba ne želi davati izjave sve dok ne čuje, kako kaže, suvislije objašnjenje suda. O tome kako će, i hoće li, u vođenju grada surađivati s gradonačelnikom ne želi govoriti niti njegova zamjenica Sandra Švaljek, koja trenutačno vodi grad”, izvijestila je Kos.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić nije htio komentirati hoće li mijenjati propise kako bi ubuduće bili jasniji. A ni ministru unutarnjih poslova Rajnku Ostojiću nije jasno šta sada.

‘Petnaest miliona razloga’

Zašto je zagrebački Županijski sud donio odluku koju niko ne zna kako provesti? Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Trudić kaže da sud nije kriv što Ministarstvo pravosuđa nije donijelo odgovarajuće propise. A Bandića, pojašnjava, neće ni kontrolirati, sve dok dok ne posumnjaju da krši zabrane.

“Sud mora utvrditi postojanje neke sumnje, neke opasnosti, da bi se kršile mjere opreza, ne samo iz čistog mira zbog toga što su naložene. Pretpostavlja se, a vidim konkretno u predmetu koji vas zanima, da postoje milijunski razlozi da se poštuju mjere opreza, 15 milijuna razloga je da se poštuju mjere opreza, i mi pretpostavljamo da će se one poštivati”, pojasnio je Turudić.

Petnaest miliona kuna, odnosno dva miliona eura, jamčevine u gotovini Bandiću platio je njegov advokat, podigavši kratkoročni kredit. To je mogući sukob interesa, tvrdi na svom Facebook profilu zastupnik vladajuće Socijaldemokratske partije Peđa Grbin. Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, dužnosnik ne smije primiti dar u novcu. A Bandić je, jer ne želi dati ostavku, i dalje dužnosnik, piše Grbin.

Gradonačelnik, kojem je životni moto “‘Ajmo delati”, do daljnjeg upravo to ne smije raditi.

Izvor: Al Jazeera