Uoči izbora Rama poziva na glasanje, Meta na smirenost

U Albaniji se sutra održavaju lokalni izbori, koje je, uprkos protivljenju opozicije i predsjednika Ilira Mete, raspisala Socijalistička partija premijera Edija Rame.

Rama je pozvao sve građane da izađu na glasanje, čime bi podržali nastavak evrointegracija zemlje i reformu pravosuđa.

Opozicija bojkotuje lokalne izbore i najavljuje da će blokirati izborni proces.

Predsjednik Albanije Ilir Meta u četvrtak je potpisao dekret o raspisivanju lokalnih izbora za 13. oktobar, što podržava i opoziciona Demokratska stranka.

SAD i EU priznaju sutrašnje izbore, ali navode da odluku o tome koji će izborni datum biti legitiman mora da donese Ustavni sud Albanije.

Kako prenosi Tanjug, albanski predsjednik pozvao je građane da sačuvaju smirenost i da ne podliježu provokacijama tokom „izbora socijalista“, kako je nazvao sutrašnje lokalne izbore koje je otkazao, a koje vladajuća Socijalistička partija ipak namjerava održati.

„Situacija je jasna, i po izbornom zakonu i po Ustavu. Novi ustavni datum za lokalne izbore je 13. oktobar 2019. godine. Kada je reč o 30. junu, treba da poštujemo sugrađane koji će izaći na ove socijalističke izbore i da se ne konfontiramo s njima“, navodi se u Metinoj poruci.

Kako ističe albanski predsjednik, građani treba da ostanu smireni i razumni, i da ne podliježu nikakvim provokacijama, jer bi to išlo u prilog onima koji žele da legitimišu svoje držanje zemlje kao taoca i instiraliranje jednopartijskog režima.

SAD i EU priznaju izborni dan

„Konfrontacija i nasilje nisu u interesu Albanije i njene evropske budućnosti, a posebno našem građanskom suživotu, u svakoj porodici, u svakom naselju, u svakom selu i u našem društvu“, istakao je Meta.

On je naglasio da će tokom sutrašnjih nelegalnih izbora socijalisti glasati sami, da će sami prebrojati svoje glasove, i dodao da će „svi Albanci zajedno, demokratkim putem, tajno, slobodno i fer birati 13. oktobra“.

Protiv sutrašnjih izbora je i ujedinjena opozicija, na čelu s Demokratskom strankom, koja sedmicama protestuje zahtijevajući ostavku premijera Rame i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Matthew Palmer jučer je izjavio da SAD priznaje 30. juni kao izborni dan u Albaniji, pozivajući političke stranke da osiguraju mirne i regularne izbori.

Gradonačelnik Tirane, visoki funkcioner Raminih socijalista, kaže da će izbori biti legitimni.

„Građani će glasati samo 30. juna, što je sutra. Tako je propisao Ustav. Ustav Albanije kaže da se izbori održavaju svake četvrte godine, a ne svake četiri i po ili pet godina. Mi ćemo poštovati Ustav. Predsjednik je gurnuo Albaniju u izolaciju, kako na planu spoljne politike, tako i unutrašnje. On više ne ujedinjuje naciju. Mislim da ćemo glasati samo jednom i ti izbori će biti legitimni i prepoznati od strane svih zemalja i oko toga postoji širok konsenzus“, rekao je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije