Uoči Božića u Franjevačkom samostanu

Kršćanski vjernici koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Badnje veče, dan uoči Božića, praznika rođenja Isusa Krista

Prema predanju, Isus Krist rođen je 25. decembra u Betlehemskoj pećini. Vjernici iz svih dijelova sveta, tokom dana pripremaju se za ponoćnu misu u Crkvi Kristovog rođenja.

Na održavanju reda angažovano je nekoliko stotina pripadnika snaga sigurnosti.

I u drugim mjestima, vjernici odlaze na svetu ponoćnu misu, jednu od najsvečanijih u godini i jedinu koja se slavi u pola noći.

Predbožićno vrijeme

I fratri Franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici pripremaju se za doček najradosnijeg kršćanskog praznika – Božića. Između duhovnih obreda, pomaganja ljudima i razgovora s vjernicima, prevladava briga o samostanskom muzeju, u kojem su, kako kažu fratri, zapisane stranice svjetske istorije. 

I žive jaslice, prvi put će u ovom gradu biti postavljene. Magarac, za ovu priliku, dopremljen je iz Novog Travnika.  Božićno drvce je okićeno.

Posebno vrijeme za posebne stvari – pa su i Davidovi roditelji odlučili da uoči Božića obave krštenje sina. Nije to samo sjedinjenje sa Isusom Kristom, već put istine i duhovne čistoće kojim žele da krene njihov sin.  

Između vjerskih obreda, fra Janko Ljubos, pokazuje nam samostanski muzej, koji je tokom zimskih dana zatvoren za posjetitelje. Ali predbožićno vrijeme posebna je prilika za pokazivanje historije.

Franjevci su ovamo došli prije 650 godina, ali blago koje su sačuvali mnogo je starije. O tome svjedoče nalazi iz vremena prije naše ere.

U samostanskoj biblioteci, sačuvane inkunabule još iz Gutenbergova vremena. Tu je i biblija iz 1481. godine.

Korjeni BiH

„Ko upozna ovu biblioteku vidjet će da BiH nije od 90-ih. Kada su SDA i HDZ na vlasti. Ne počinje BiH tada, čak ni 45., čak ni dolaskom Austrije, ni dolaskom Otomanske vlasti, BiH ima puno dublje korijene, i ti korijeni se čuvaju u našoj biblioteci”, kazuje fra Janko Ljubos, pripadnik franjevačkog reda.

Ali, treba to održavati. Novca nema, država ne pomaže, i samo zahvaljujući entuzijazmu sedmorice fratara, samostanski muzej postoji.

Ranije je pomagala hrvatska vlada, ali ne više.

“Što se tiče ove države, to bi moglo propasti još jučer, ne danas, ali ja se nadam da će doći neki novi klinci”, ističe fra Janko Ljubos.

Fojnički gvardijan, fra Nikica Vujica sprema se za večernju misu. Vjernicima će govoriti o pokori.

“Šta je to čovjek učionio a nije trebao učiniti. Mi smo kršteni i pozvani smo da budemo drugi Krist, da svjedočimo radosnu vijest. Na tom putu često padamo, nismo ti svjedoci i kad razmišljamo o tome, vidimo da smo daleko od Isusa Krista i želimo mu se vratiti”, navodi fra Nikica Vujica, gvardijan samostana Duha Svetoga.

U Fojnici danas živi 3.200 katolika. Prije ih je bilo znatno više, ali su zbog nezaposlenosti, kaže fratar, napustili Fojnicu. Sve se promijenilo, pa ni Božić više nije isti.

Vjernici na okupu

“Nismo imali ni figurica, jaslica da ih pravimo, skromnija su i jela bila. Mama bi napravila sarmu koja je trajala do završetka božićnog ciklusa. Malo se podgrije i jede, i tako… Ali bili smo svi zadovoljniji”, ističe fra Nikica Vujica.

Spušta se noć i nad Franjevačkim samostanom. Mnoštvo vjernika na okupu. Posebno se raduju djeca. Glumci na sceni, za prikaz Isusovog rođenja, opisanog u Evanđelju. Sve je spremno za doček najradosnijeg katoličkog praznika, javila je iz Fojnice reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Izvor: Al Jazeera