UNRWA traži 1,2 milijarde dolara za pomoć palestinskim izbjeglicama

Palestinci, Izbjeglice
UNRWA je uspjela osigurati sredstva za sve potrebe u 2018. (EPA)

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama UNRWA uputila je poziv za prikupljanje 1,2 milijarde dolara kako bi se osigurale osnovne potrepštine za približno 5,4 miliona palestinskih izbjeglica na Bliskom istoku.

Generalni komesar UNRWA-e Pierre Kraehenbuehl govorio je na konferenciji za novinare u Ženevi, a tom prilikom osvrnuo se na potrebe i očekivanja agencije u 2019.

Anadolija navodi da je Kraehenbuehl rekao da je agencija uspjela osigurati sredstva za sve potrebe u 2018. i pored činjenice što je američki predsjednik Donald Trump odlučio gotovo u potpunosti obustaviti finansiranje UNRWA-e.

‘Najveći problemi u historiji’

Kraehenbuehl je pozvao međunarodnu zajednicu da se osigura 1,2 milijarde dolara pomoći koje su neophodne za “osnovne potrebe” i “spašavanje života” 5,4 miliona palestinskih izbjeglica na Bliskom istoku.

“Ovo je iznos koji je potreban da bi se UNRWA-ine operacije održale na nivou iz 2018”, rekao je Kraehenbuehl. 

Zahvalio je zemljama donatorima u prošloj godini, dodavši da je, zahvaljujući njihovoj pomoći, zatvoren finansijski deficit od 446 miliona dolara.

Podsjetio je da je UNRWA prošle godine bila suočena s najvećim finansijskim problemima u svojoj historiji.

“Zahvaljujući velikodušnosti vlada brojnih zemalja, imali smo vrlo uspješnu kampanju.”

Kako je rekao, agencija je već primila signale donatora da će ove godine biti povećana finansijska podrška.

“Kad je riječ o fondu od 1,2 milijarde dolara, koji je potreban UNRWA-i, otprilike 750 miliona dolara odnosi se na potrebe za obrazovanje i hranu za 535.000 palestinskih mališana dobi od šest do 16 godina“, rekao je Kraehenbuehl.

SAD ukinuo finansiranje UNRWA-e

Dodao je da je ostatak sredstava namijenjen za potrebe humanitarne pomoći palestinskim izbjeglicama u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali te u Siriji.

Zvanični Washington početkom septembra prošle godine ukinuo je finansijsku pomoć UNRWA-i.

SAD je dosad bio najveći donator UNRWA-e s približno 350 miliona dolara godišnje, što je gotovo četvrtina budžeta te agencije.

UNRWA je formirana 1949. na Generalnoj skupštini UN-a, s ciljem pružanja podrške palestinskim izbjeglicama u Jordanu, Siriji, Libanu, na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Izvor: Agencije