UNRWA odbacuje pokušaj SAD-a da ukine njen mandat

Nekadašnji najveći donator UNRWA-e, SAD je 2018. godine povukao 300 miliona dolara donacija godišnje (Anadolija)

Šef UNRWA-e, agencije Ujedinjenih naroda koja podržava palestinske izbjeglice već sedam desetljeća, odbacio je američki prijedlog da zemlje u kojima se nalaze izbjeglice preuzmu zadatke ove agencije na Bliskom istoku.

Američki izaslanik za Bliski istok Jason Greenblatt predložio je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a da se UNRWA efikasno razmontira, što u ovoj agenciji vide kao još jedan napad SAD-a od kako su počele njene operacije 1950. godine.

Nekadašnji najveći donator UNRWA-e, SAD je 2018. godine povukao otprilike 300 miliona dolara donacija godišnje, što je povećalo tenzije između Palestinaca i administracije Donalda Trumpa.

Podrška u Generalnoj skupštini UN-a

“Moramo početi razgovore o planiranoj tranziciji servisa UNRWA-e na države domaćice, ili na druge međunarodne ili lokalne nevladine organizacije”, rekao je Greenblatt nakon izvještaja šefa UNRWA-e Pierrea Krahenbuhla pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Upitan na konferenciji za novinare u Gazi o komentarima Greenblatta, Krahenbuhl je kazao da je mandat UNRWA-e pitanje cijele Generalne skupštine UN-a, a ne “jedne ili dvije pojedinačne države članice”.

“Zbog toga bi se palestinske izbjeglice trebale sjetiti da Generalna skupština UN-a štiti mandat i naravno da ćemo se mi angažirati s državama članicama da osiguramo obnovu mandata”, rekao je on.

O obnovi mandata misije trebalo bi se raspravljati krajem godine u Generalnoj skupštini UN-a, gdje je podrška ovoj agenciji tradicionalno snažna.

Greenblatt je rekao da UNRWA trenutno preživljava od nestalnih stranih donacija iz 2018. godine te da je vrijeme za međunarodnu zajednicu da riješi potrebe Palestinaca u izbjegličkim kampovima na održiv način.

Kazao je da je vrijeme da se usluge koje pruža ova agencija UN-a predaju zemljama u kojima se nalaze palestinske izbjeglice i nevladinim organizacijama.

Dodao je da je SAD dao šest milijardi dolara pomoći UNRWA-i od kako je osnovana, 1949. godine, “i opet, godinu za godinom, UNRWA-i je nedostajalo donacija”.

Više od pola od dva miliona Palestinaca koji žive u opkoljenom Pojasu Gaze, pod blokadom Izraela, prima pomoć u hrani od UNRWA-e.

“Moramo biti iskreni oko ove situacije. UNRWA je flaster i Palestinci koji koriste njene usluge zaslužuju bolje”, rekao je Greenblatt.

Koriste se kao politički pijuni

“Godinu za godinom, Palestincima u izbjegličkim kampovima nije pružena mogućnost da grade budućnost, oni se koriste kao politički pijuni, umjesto da se tretiraju kao ljudska bića”, kazao je Greenblatt.

Krahenbuhl je odgovorio na ovo, rekavši da UNRWA ne može biti kriva za zastoj u mirovnim pregovorima.

“Bez rezerve odbijam narativ kojim se sugerira da je na neki način UNRWA kriva za nastavak izbjeglištva Palestinaca, zbog njihovog rastućeg broja i rastućih potreba”, rekao je on.

“Činjenica da UNRWA još postoji danas je ilustracija neuspjeha strana i međunarodne zajednice da riješe ovo pitanje politički”, dodao je Krahenbuhl.

Izvor: Al Jazeera i agencije