Unosno recikliranje aviona

Recikliranje aviona se pokazalo kao unosan biznis u Engleskoj. Iz starih aviona se vade vrijedni dijelovi, koji se potom preprodaju.
Nerijetko se desi da profit od prodaje dijelova jednog takvog aviona bude toliki da je stari avion isplativije reciklirati nego ga održavati u letačkom stanju.

Zelena revolucija u srcu Engleske. Umjesto da trunu na otpadu, ovi avioni se recikliraju. Kompanija Air Salvage godišnje reciklira 50 letjelica. Nedavno su zaposlili još radnika, a već primaju narudžbe za 2015. godinu.

 Mnogi od tih aviona imaju A kategoriju i mogu prevoziti putnike, posjeduju uredne papire.

“Najveća vrijednost aviona su njegovi motori, koji ponekad čine između 80 i 90 posto ukupne vrijednosti aviona. Danas, kada se neki stariji modeli prizemlje, njihovi dijelovi mogu donijeti veći profit nego što bi se zaradilo da je avion nastavio letjeti”, izjavio je Mark Gregory, direktor Air Salvage Internationala.

“To zna biti tužno. Mnogi od tih aviona imaju A kategoriju i mogu prevoziti putnike, posjeduju uredne papire. Daleko od toga da su to samo olupine. To su potpuno operativni avioni i pojedini, koje sam vidio na našoj lokaciji, veoma us lijepi”, zaključio je Gregory.

Izvor: Al Jazeera