Oglasi

Unosan uzgoj bivola na Kosovu

Kosovski farmer Rrustem Rukolli uzgaja bivole s ciljem proizvodnje mozzarella sira i bivoljeg mlijeka.

Dok većina farmera sa Kosova prestaje uzgajati bivole, jedan farmer odlučio je uraditi upravo suprotno.

Brzo je postao vlasnik gotovo svih goveda na Kosovu, a nada se unosnoj zaradi od proizvodnje sira mozzarelle i bivoljeg mlijeka.

Rrustem Rukolli je farmer koji ne prati trendove. Kada je većina odustajala od uzgoja bivola, on ih je počeo kupovati. Nabavljao ih je čak i iz Bugarske i Rumunije.

Na farmi za sada ima oko 350 grla. Taj broj planira povećati na 500, kako bi počeo proizvodnju poznatog italijanskog sira mozzarelle.

Različite sorte

Rukolli je rekao: "Cilj nam je imati 500 grla kako bismo dobivali mlijeko. Tražimo mogućnosti da uvozimo iz američkog Texasa i Italije. Želimo nabaviti različite sorte koje će se osjećati ugodno na našoj klimi, ali sačuvat ćemo i našu tradicionalnu sortu."

U ovaj projekt uloženo je više od 100.000 eura, ali profita još uvijek nema. No, Rukolli je optimističan.

"Vjerujem da ćemo uspjeti. Radimo kako bi naš trud bio nagrađen. Vrlo sam optimističan. Vjerujem u uspjeh", kazao je Rukolli.

U poređenju s kravljim, mlijeko bivola je duplo masnije, ali ima upola manje holesterola.

Rukolli planira da postane najveći proizvođač i snabdjevač mozzarellom ne samo na Kosovu, nego i u cijeloj regiji.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.