Oglasi

Unmik: Haradinajeva izjava uzrokovana lošim tumačenjem

Premijer Kosova rekao da prekida saradnju sa Unmikom, jer Ujedinjenim narodima šalje pisma koja ne odgovaraju istini.
Iz Unmika poručuju da će nastaviti raditi u okviru mandata Vijeća sigurnosti UNEPA

Unmik ostaje posvećen svojoj ulozi da služi narodu Kosova u okviru mandata koji je ta misija dobila od Saveta bezbednosti, rekla je za Tanjug portparolka Sanam Dolatshahi, povodom izjave kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da su prištinske institucije prekinule komunikaciju sa tom misijom.

Haradinaj je prethodno rekao da je komunikacija prekinuta jer, kako tvrdi, Unmik Ujedinjenim nacijama šalje pisma koja ne odgovaraju istini.

"Izjava kosovskog premijera Ramusa Haradinaja verovatno je uzrokovana pogrešnim tumačenjem izveštaja generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa u pojedinim medijima", rekla je Dolatshahi.

Ona je Tanjugu dostavila i deo izveštaja za koji smatra da je pogrešno protumačen, a koji, kako je navela, predstavlja činjenično stanje i glasi:

'Unmik ostaje u službi naroda Kosova'

"Kosovska vlada je 6. novembra uvela takse od deset odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, pozivajući se na ''upornost Beograda da oslabi međunarodnu poziciju Kosova" kao glavni razlog za tu odluku. Dan nakon što Kosovo nije prihvaćeno kao član na glasanju na Generalnoj skupštini Interpola, 21. novembra, takse su povećane na 100 odsto i zabranjen je ulaz svih roba na kojima je naznačeno ''Unmik Kosovo'' i ''Kosovo i Metohija''. Premijer Kosova, Ramush Haradinaj objasnio je da su ove mere odgovor na ''višegodišnju kampanju Beograda da podrije napore Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama”.

Dolatshahi kaže da Unmik prati situaciju kako bi se izbegli mogući nesporazumi.

"Ostajemo posvećeni našoj ulozi da služimo narodu Kosova u okviru našeg mandata od Saveta bezbednosti", navela je Dolatshahi.

Dodala je da Unmik ostaje posvećen cilju da, kako je navela, njihov odnos sa narodom i kosovskim institucijama doprinosi dobrobiti Kosova i svim procesima koji promovišu mir i stabilnost.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.